«Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προετοιμαστεί ότι την περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αλλά και η Αθήνα όμως πρέπει να περιμένει σκληρές διαπραγματεύσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ερωτηθείς για το εάν η Ευρώπη θα έπρεπε να φοβάται τη νέα κυβέρνηση. Ο Schulz απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Του συνέστησα με έμφαση να "αφοπλιστεί" ρητορικά. Δεν τον ωφελεί σε τίποτα. Ο κ. Τσίπρας θα έκανε καλά να τελειώσει με τις επιθέσεις του εναντίον της Angela Merkel. Στο κάτω κάτω είναι η Γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, η οποία θα πρέπει να τον βοηθήσει. Κατά τα άλλα, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, οι οποίοι κοιτάζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά το σύνολο της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας τα βάζει με πολλούς, εάν καταγγείλει μονομερώς τους κανόνες. Πώς μπορείς να εξηγήσεις στους Πορτογάλους, τους Ισπανούς ή τους Ιρλανδούς που υλοποίησαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις μια ξεχωριστή μεταχείριση της Αθήνας; Μπορεί σε κάποιους να "περνάει" καλά το να χτυπάς τους Γερμανούς – αλλά είναι επίσης κοντόφθαλμο και δεν μας πάει μπροστά», τονίζει ο Schulz.
Στη ερώτηση σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι και αυτά έχουν όρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώνται από αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο επέλεξε».
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ακόμα πρώτα να προσανατολιστεί. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως επικεφαλής μίας ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την "Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)". Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη ιδεολογική ευελιξία» τονίζει ο Schulz και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει σε κανένα άλλο κόμμα τόσο μεγάλη στήριξη στη ριζοσπαστικότητα -με την οποία ένα κομμάτι του κόμματός του απορρίπτει τις έως τώρα συμφωνίες με την Ευρώπη- όση στους ΑΝΕΛ», για να συμπληρώσει: «Ένας συνασπισμός με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής μάλλον θα πήγαινε πολύ μακριά. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε έναν συνασπισμό με ένα κόμμα το οποίο είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό, όπως το Ποτάμι, σίγουρα είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα για ένα αριστερό κόμμα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ακόμη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση εάν «η προσέγγιση με την Ρωσία αποτελεί τακτική ή πιστεύω» της Ελληνικής κυβέρνησης: «Πρόκειται πρώτα από όλα για ένα εσωπολιτικό μέτρο. Θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι τώρα είναι νέοι άνθρωποι υπεύθυνοι. Είναι και μια αντίδραση πείσματος εναντίον των σεναρίων καταστροφής που ζωγραφίστηκαν πριν από τις εκλογές, για την περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν θέλουν να είναι παρίες. Θέλουν σεβασμό. Και για αυτό πήγα στην Αθήνα».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δήλωση του Schulz στο δελτίο ειδήσεων του ZDF: «Εάν η νέα κυβέρνηση δεν αισθάνεται δεσμευμένη στις συμφωνίες, τις οποίες σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα δει ότι δεν θα ρέει πλέον χρήμα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν χρειάζεται η Ελλάδα».
Κάποτε η Ελλάδα έδωσε τα φώτα στους απολίτιστους Ευρωπαίους. Σήμερα δέχεται αυτή την υποκριτική "καλή" συμπεριφορά την ευρέως γνωστή ως political correctness. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν μελετήσει καλά τους Έλληνες πολιτικούς, που με την σειρά τους πιάνονται διαρκώς "αδιάβαστοι" και ανέτοιμοι για να υπερασπιστούν την χώρα μας.
Όσο για το παραμύθι της κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία; Ο Schulz εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα! Αλλά σε αυτό το θέμα, θα επανέλθω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου