«Φρένο» φέρεται να βάζει η ECB στο σχέδιο της κυβέρνησης για το χρέος και στο αίτημα της Ελλάδας να αντλήσει επιπλέον 10 δις ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η ECB αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της Ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα.
«Η τράπεζα δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των 15 δις ευρώ στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των 10 δις ευρώ», σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις. «Το Ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ECB», αναφέρει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών. «Η ECB θα τηρήσει σκληρή στάση». Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ECB. Το αίτημα του υπουργού των Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής (1/2/2015) στο Παρίσι.
Παράλληλα ο υπουργός των Οικονομικών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δις ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ενώ, αντίθετα η απώλεια των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που έμεινε στην μέση είναι 7,2 δις ευρώ. Μαζί με τα 10 δις ευρώ από έντοκα επιχειρεί έτσι να διασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κατά τη διάρκεια της «συμφωνίας-γέφυρας» που επιδιώκει την περίοδο Μάρτιος–Ιούνιος 2015 και η οποία προτείνεται να διαδεχτεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Να θυμίσω πως η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού των Οικονομικών πρότεινε μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και θα αντικαταστήσει τα Ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να κρατηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Προσπαθεί με διάφορες εναλλακτικές να καταστήσει βιώσιμη την Ελληνική πραγματικότητα και κυρίως να φτάσει στον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Η έλλειψη, όμως, σοβαρής εναλλακτικής σε ότι αφορά στην αναπλήρωση των αναμενόμενων χρηματοδοτήσεων καθιστά το έργο της πολύ δύσκολο. Υπάρχει μια γενικότερη επιφύλαξη και αναμονή σε ότι αφορά στο κυβερνητικό πλάνο την οποία επιτείνουν χειρισμοί όπως αυτός του υπουργού των Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου