«Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δις ευρώ την επόμενη διετία», αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές. Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.
Μάλιστα, αποκλειστικό ρεπορτάζ της Rheinische Post, ανέφερε ότι ήδη ο Wolfgang Schäuble ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (CDU), Karsten Schneider, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο. «Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Schneider και προσέθεσε ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».
Στην Ελλάδα των ονείρων ακόμα πανηγυρίζουμε και περιμένουμε τις καλύτερες ημέρες που, φυσικά, δεν θα έρθουν ποτέ μέσα από αυτή την αδιέξοδη πολιτική. Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση η κατάσταση στη χώρα μας γιατί τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει. Άλλωστε το ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση φαίνεται στην πίεση που ασκείται στην ρευστότητα των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις Ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 148 δις ευρώ, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005. Στοπ τέλος του 2014 το ύψος των καταθέσεων έφτανε στα 160,2 δις ευρώ.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφερόμενος σήμερα στο φαινόμενο αυτό επισήμανε ότι οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους. Όπως επισήμανε, το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Μετά την τελευταία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ECB που αφορά στον αποκλεισμό των τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο ως αποδεκτές εξασφαλίσεις, η αξία των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των Ελληνικών τραπεζών που είναι αποδεκτοί για χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί σημαντικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και την άναρχη δομή της Ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και το προβληματικό τραπεζιτικό σύστημα, αντιλαμβάνεται πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου