Και τώρα τι γίνεται; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/02/2015

Και τώρα τι γίνεται;

Χτες (25/2/2015) ο επικεφαλής της ECB κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα προτίθεται να δεχθεί ξανά ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις από τις Ελληνικές τράπεζες. Η απάντηση του ήταν συγκεκριμένη: μόλις η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Ο Mario Draghi εξήγησε ότι η ECB αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Mario Draghi.

Αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Mario Draghi τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης και αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Mario Draghi απαντώντας σε σχετική ερώτηση – και σε κλίμα έντασης – Έλληνα ευρωβουλευτή.

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει άμεσα να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου που σχετίζεται με την καταβολή 6,85 δις ευρώ περίπου το Μάρτιο. Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλει δόσεις στο ΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατομμύρια ευρώ και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δις ευρώ και δύο από 1,6 δις ευρώ. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξασφαλίσει 6,85 δις ευρώ, πέραν των όσων θα κληθεί να καταβάλει για μισθούς και συντάξεις και για την ευρύτερη λειτουργία του Δημοσίου.

Ο υπουργός των Οικονομικών ήδη χθες (25/2/2015) ανέφερε πως παρότι τον επόμενο μήνα «δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά στη ρευστότητα του Δημοσίου», ωστόσο παραδέχθηκε πως θα έχουμε «δεδομένο πρόβλημα» στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την τρόικα ώστε να καλύψει τις σχετικές υποχρεώσεις μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα στα 25 δις ευρώ, ή τουλάχιστον στα 23 δις ευρώ. Παράλληλα η Αθήνα έχει ζητήσει να της δοθούν 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα Ελληνικά ομόλογα τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να τα δώσει απευθείας στο ΔΝΤ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία στο eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει εκταμίευση δόσης, μόνον εάν και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ απειλεί την Ελλάδα με πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να βάζει «θηλιά» στην Ελληνική οικονομία. Πηγές του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί ότι εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει σε αναβολή της δόσης χωρίς συνεννόηση με την Washington και τους δανειστές τότε είναι πιθανό να προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Την Τετάρτη (25/2/2015) το βράδυ έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Ταμείο για την Ελλάδα με τα στελέχη του ΔΝΤ να μην κρύβουν την καχυποψία τους για τις κινήσεις της Αθήνας, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι και μπλόφα. Πάντως ο Poul Mathias Thomsen υπογράμμισε ότι μπορεί η Αθήνα να ονομάσει όπως θέλει τη νέα συμφωνία, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, καθώς η Ευρώπη απαιτεί τον έλεγχο των μέτρων και γι’ αυτό όλα πρέπει να είναι γραμμένα αναλυτικά.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καθόλου στα σοβαρά τον ρόλο της και τώρα εκτός από τις εσωτερικές διαφωνίες έχει να αντιμετωπίσει και την άτεγκτη στάση των δανειστών οι οποίοι δεν θα διστάσουν να προβούν στην οποιαδήποτε ενέργεια. Είναι τραγικές οι εξελίξεις που αναμένουν την χώρα μας εάν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση από την κυβέρνηση. Μια αντίδραση που φαντάζει αδύνατη αυτή τη στιγμή, με δεδομένο το ότι τελικά η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως ήταν παντελώς ανέτοιμη για να κυβερνήσει.

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς το κοινωνικο-οικονομικό κλίμα εκτραχύνεται ολοένα και περισσότερο. Αύριο 27 Φεβρουαρίου 2015 λήγει όμόλογο αξίας 3,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Δεδομένης της κατάστασης της τράπεζας (όπως και των υπολοίπων 3 συστημικών τραπεζών) θα πληρωθεί από την ίδια, ή θα αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, να πληρώσει , αφού είναι εγγυητής ; Tα χρήματα του ELA δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Αλλά καλύτερα να δούμε πιο αναλυτικά τις πληροφορίες από το http://newsnea.gr/%CE%BD%CE%B5%CE%B1/%CE%BB%CE%AE%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF-36-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-alpha-bank-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9. Οι νεοφανείς κρατούντες φαίνονται και αποδεικνύονται χωρίς το παραμικρό δυναμικό ισχύος και δεξιοτήτων να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα που ήδη έχει ενσκήψει. Περιορίζεται μόνον και μόνον στην επικοινωνιακή διαχείριση του κενού ιδεών και ανυπαρξίας λύσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή