Η Ελλάδα διώχνει ΚΑΙ τα παιδιά της (2)

H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι το brain drain ή αλλιώς η φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό και η οποία παραβλέπεται από πολλούς οικονομολόγους στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει με δημοσίευμα της η Lori Ioannou στον διαδικτυακό τόπο του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας και συγγραφέα κ. Λόη Λαμπριανίδη. «Οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού» σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λαμπριανίδη, «η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Επιπλέον, στο άρθρο αντλούνται στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Endeavor Greece και τη σχετική έκθεσή της, «σύμφωνα με την οποία 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια». Επίσης, αναφέρεται ότι «αυτή η αβεβαιότητα έχει εμποδίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορους τομείς και υπάρχει μια αίσθηση παράλυσης και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει μετά τις εκλογές» όπως δήλωσε ο κ. Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.

Όπως τονίζεται, «ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όπως εξήγησε (ο κ. Μακρυνιώτης), όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης της Ε.Ε. και αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «τη στιγμή που η Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή, φεύγει από τη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «σημαντικός παράγοντας για τη φυγή εγκεφάλων είναι ο ψυχολογικός, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct».

Στη συνέχεια, η Lori Ioannou αναφέρει ότι «η επίπτωση στην καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αισθητή από όλους» και ότι «οι τράπεζες δεν δανείζουν, κρατώντας τις εγκρίσεις σε αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο κεφάλαιο κίνησης. Επίσης αν είστε ένας επιχειρηματίας που ψάχνει για κεφάλαια εκκίνησης, οι επενδυτές δεν ανοίγουν το πορτοφόλι τους. Αντ' αυτού, περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύγκλιση αριθμού παραγόντων είναι αυτή που κρατά τη χώρα στο σημείο εκείνο που θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το πώς η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, θα εργαστεί για να δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις σε Ελληνικές επιχειρήσεις, για να μεταρρυθμίσει το φορολογικό κώδικα και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, για την καταπολέμηση της κυβερνητικής διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».

Μια απάντηση σε όλους όσοι ονειρεύονται ακόμα πως τα πράγματα άλλαξαν στην πατρίδα μας και πως πλέον ζούμε στον παράδεισο. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά δεν υπάρχει και προοπτική για αλλαγή στο άμεσο μέλλον. Οι διακηρύξεις για την "ελπίδα που έρχεται" αποδείχθηκαν, όπως αναμενόταν, απλό προεκλογικό σύνθημα και η απογοήτευση εγκαταστάθηκε στο θρόνο που είχε στηθεί για την ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.