Μετά την GRexit ποια Xexit θα έχει σειρά; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/01/2015

Μετά την GRexit ποια Xexit θα έχει σειρά;

«Πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Volker Kauder, ενώ χαρακτηρίζει ως «ανοησία» την συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουμε το κοινό νόμισμα», δηλώνει ο Kauder σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού «Focus» που κυκλοφορήθηκε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μόνον εφόσον παραμείνουν όλοι σε αυτήν. «Εάν φύγει μια χώρα, οι αγορές θα ρωτήσουν “ποιος είναι ο επόμενος” και θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών επέκρινε ακόμη την συζήτηση που γίνεται στην Γερμανία, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, «ως η αρχαιότερη δημοκρατία στον κόσμο», δεν χρειάζονται σχόλια απ’ έξω. «Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες», πρόσθεσε, γα να συνεχίσει λέγοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της πορείας. «Τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουμε από κοινού. Είναι επίσης σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», σημειώνει, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του Ελληνικού χρέους: «Δεν πρόκειται να υπάρξει άφεση του Ελληνικού χρέους. Αλλά ένα είναι σαφές: εάν οι Έλληνες βγουν από το ευρώ, δεν θα αποπληρώσουν ποτέ τα χρέη τους».

«Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να ξεγραφτούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σε χτεσινή (9/1/2015) συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή ραδιοφωνία (ORF) ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) και ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους της Γερμανικής κυβέρνησης, Marcel Fratzscher. Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γερμανού οικονομολόγου δημοσίευσε χτες (9/1/2015) η Handelsblatt.

Πρόσθεσε δε πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς ποιόν και κατά πόσο αυτό θα έπληττε περισσότερο και αυτή είναι η Γερμανία με 40 έως 50 δισεκατομμύρια, που σημαίνει πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνο για τη Γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο είναι ένα ποσό που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει. Ο ίδιος θεωρεί πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί.

Στη συνέντευξή του ο Fratzscher εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την Ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το εάν και κατά πόσο είναι πιθανό να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να πιστεύει πως αυτό είναι πολύ πιθανό. Όπως διευκρίνισε, αυτό το ενδεχόμενο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη και στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν «εγγύηση» για μια οικονομική ύφεση όχι μόνον για ένα έως δύο χρόνια, αλλά για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι έριδες και η διαμάχη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη συνεχίζεται γιατί απλούστατα το ευρώ διανύει την κρισιμότερη περίοδο στην δεκαπενταετή ζωή του. Αυτή τη στιγμή το "νόμισμα" της Ε.Ε. κινδυνεύει με κατάρρευση και η οικονομία της Ευρώπης με ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι το ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα αλλά για τον εαυτό τους. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε πολιτικούς που ακόμα ... πιστεύουν στην Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου