GRexit: Μπλόφα ή ενδεχόμενο;

«Μπλόφα της Γερμανικής κυβέρνησης για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει τους δήθεν φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, ο οποίος μαζί με τον Ebrahim Rahbari έχουν επινοήσει και καθιερώσει τον όρο «Grexit» όπως ο ίδιος εξηγεί.

Σε συνέντευξή του στην Ελβετική εφημερίδα Handelszeitung, ο 65χρονος Willem Buiter ερωτηθείς για την άποψη που διατυπώνουν κάποιοι πολιτικοί στο Βερολίνο ότι δήθεν σήμερα μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει την ευρωζώνη, τονίζει: «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της Γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης», τονίζει ο Buiter.

«Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει ο Willem Buiter, που θεωρείται εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων της Ευρώπης.

Ο γεννημένος στην Ολλανδία Αμερικανό-Βρετανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «μια νέα Ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να απορρίψει τις συμφωνίες με την τρόικα και να αξιώσει ένα «κούρεμα» του χρέους με οποιοδήποτε κόστος».

Στο ερώτημα εάν οι άλλες χώρες μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ο Buiter υποστήριξε ότι «το ευρώ βρίσκεται σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση [...] Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ότι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως στη Γερμανία και στην Ολλανδία».

Ερωτηθείς αν η διαφαινόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα θα διευκολυνθεί από το ασθενέστερο ευρώ και τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο Buiter σημειώνει: «Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν λίγο. Η Ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25%. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια, έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να «πωληθεί» πολιτικά».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup τονίζει ότι «σε αντίθεση με την Γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να επηρεάσει τις Ελληνικές εκλογές. Πάντως δεν μπορούν να κάνουν πολλά αν και θα αγοράσουν ομόλογα σε μεγάλη έκταση. Όσο γρηγορότερα η ECB ανακοινώσει την αγορά ομολόγων τόσο το καλύτερο. Μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος της ECB αμέσως μετά τις Ελληνικές εκλογές».

Όλα όσα είπε ο Buiter είναι η απόλυτη επιβεβαίωση των σκέψεων που διατύπωσα σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσωπικά εκτιμώ πως η όλη υπόθεση είναι παραπλανητική και τίποτε από ότι ανακοινώνεται δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πιστεύω πως το ενδιαφέρον των Δυτικών συμφερόντων βρίσκεται και είναι στραμμένο αλλού και πολύ απλά τα μέσα ενημερώσεως στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας και την προσοχή του κόσμου σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Πρόκειται, άλλωστε, για την κλασική τακτική "ενημέρωσης" της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.