Grexit: episodio XXIV - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/01/2015

Grexit: episodio XXIV

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε χτες (2/1/2015) η Ισπανική εφημερίδα El Pais με άρθρο που έχει τον τίτλο: «Grexit: episodio XXIV» και υπογράφεται από τον José Carlos Diez. Το άρθρο αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με το 2011, τονίζοντας πως το δημόσιο χρέος είναι ακόμα πιο μεγάλο, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την ανεργία και με τη φτώχεια.

Το δημοσίευμα επίσης επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τόσο κοινωνική όσο και πολιτική κρίση, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα, διότι «ζητείται από τους Έλληνες να αναμορφώσουν όλους τους θεσμούς τους εν μέσω οικονομικής ύφεσης, κάτι που είναι αντίστοιχο του να αλλάξει κανείς και τους τέσσερις τροχούς του αυτοκινήτου εν κινήσει. Το αποτέλεσμα είναι ο κατακερματισμός των ψήφων και μια αδύναμη κυβέρνηση κατά την επόμενη θητεία, γεγονός που περιπλέκει τον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο ότι οι αριστερίζοντες της αντιπολίτευσης προηγούνται μεν στις δημοσκοπήσεις αλλά απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης μέσα στο δημοσίευμα περιγράφεται το τι θα γινόταν σε περίπτωση μη πληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων δαπανών, όπως προτείνει ανεδαφικά στο λαϊκίστικο πρόγραμμά του το θολοκουλτουριάρικο συνονθύλευμα των αλληθωριζόντων προς τα αριστερά.

«Αυτό θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το τραπεζικό σύστημα, θα ανάγκαζε την ECB να κλείσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε 24 ώρες η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. […] Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι εθνικά κυρίαρχη εάν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αλλά θα προκαλούσε τη χρεοκοπία του κράτους, των τραπεζών και όλων των οικογενειών και των χρεωμένων επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ανεργία στο 35% και διπλασιάζοντας τα ποσοστά της φτώχειας και των εξώσεων» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την υπογράμμιση ότι η λύση μπορεί να βρεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα χάσει τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε δύναμη. Προσωπικά δεν με απασχολεί και δεν ενδιαφέρει καθόλου το τι θα χάσει η Ευρώπη με δεδομένο πως ούτε αξιοπιστία έχει και πολύ περισσότερο δεν έχει τη δύναμη να επιλύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να το παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά, είναι οι κινήσεις που γίνονται σε όλα τα μέτωπα του πολιτικού χώρου στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών. Η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τη σημασία της, σε μια χρονική συγκυρία πολύ ευαίσθητη και επικίνδυνη για τη χώρα μας. Εν αναμονή των εξελίξεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου