Παίζοντας με το χρήμα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/01/2015

Παίζοντας με το χρήμα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της Δυτικής στάσης και πολιτικής κάνει ο Dr. Paul Craig Roberts σε άρθρο του που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα (17/12/2014) και αφορούσε, κυρίως, στην μέθοδο της χειραγώγησης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το άρθρο αυτό παραμένει επίκαιρο πρωτίστως διότι αυτή η τάση εξακολουθεί να φαίνεται και να κατευθύνει το παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα, σχετίζεται άμεσα με όλα όσα γράφονται και λέγονται σχετικά με την έξοδο της πατρίδας μας από την ευρωζώνη και κυρίως σχετίζεται με όλα τα παιχνίδια που παίζει η Δύση στην πλάτη της Ελλάδας με σκοπό την εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος.

Έχω πει πολλές φορές πως η ενημέρωση στις μέρες μας δεν είναι απλή υπόθεση κι αυτό γιατί τα μέσα ενημερώσεως εξυπηρετούν και υπηρετούν πιστά την Δυτική νοοτροπία. Πολύ σωστά ο Roberts επισημαίνει πως «είναι πολύ επικίνδυνο για τις ΗΠΑ να τα βάλουν με τη Ρωσία στρατιωτικά. Αντί αυτού, η Washington χρησιμοποιεί τη μοναδική συμβιωτική σχέση της με τα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επιτεθεί σε μια απρόσεκτη Ρωσία, η οποία άφησε τον εαυτό της ανόητα αφύλακτο στη Δυτική οικονομική αρπαγή».

Αυτό που είναι προφανές από το άρθρο του Roberts είναι το ότι η χειραγώγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ή, για να το πω πιο απλά και κατανοητά, το παιχνίδι του χρήματος είναι η σημερινή τακτική της Δύσης προκειμένου να επιτύχει την παγκόσμια κυριαρχία. Είναι τραγικά αληθινή η διαπίστωση που κάνει όταν αναφέρει πως «τα Δυτικά οικονομικά ιδρύματα είναι παραπλανητικά και ότι το να δείξουν τα κράτη εμπιστοσύνη σε αυτά είναι μια απειλή για την εθνική τους κυριαρχία». Ποιος δεν έχει αντιληφθεί σήμερα το ότι η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας δεν ήταν ένα παιχνίδι των αγορών του χρήματος;

Πολύ σωστά παρατηρεί και επισημαίνει πως η χειραγώγηση των αγορών δεν είναι τακτική του παρελθόντος που επαναλαμβάνεται, αλλά σημερινό φαινόμενο: «Αυτό που βιώνουμε δεν είναι μια επανάληψη του παρελθόντος. Η δυνατότητα ή, μάλλον, το θράσος της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χειραγωγεί-νοθεύει τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι νέα. Μπορεί αυτή η νέα τάση να συνεχιστεί; Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι είναι ο εφαρμοστής των νόμων κατά της χειραγώγησης της αγοράς, αλλά είναι αυτή η ίδια που χειρίζεται τις αγορές» ενώ τονίζει την πλαστή εικόνα της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας: «Οι κυβερνήσεις και οι οικονομολόγοι θαυμάζουν την ελεύθερη αγορά. Ωστόσο, οι αγορές είναι στημένες, δεν είναι ελεύθερες. Πόσο καιρό τα αποθέματα μπορούν να διατηρηθούν σε μια ανιαρή ή φθίνουσα οικονομία; Πόσο καιρό μπορεί τα ομόλογα να πληρώνουν τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, όταν το χρέος και τα χρήματα αυξάνονται. Πόσο καιρό μπορεί να χειραγωγηθούν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, όταν η ζήτηση του κόσμου για το χρυσό υπερβαίνει την ετήσια παραγωγή;»

Ο Roberts κατηγορεί την νέα τάξη και την παγκοσμιοποίηση για τον αφανισμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και δεν διστάζει να συμπεριλάβει και τον Ρώσο Πρόεδρο σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτού του είδους τα παιχνίδια: «Προφανώς, ο Putin έχει πωληθεί, μαζί με τους εσωτερικούς εχθρούς του, τους Atlanticist integrationists, στην «ελεύθερη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου». Η παγκοσμιοποίηση καταστρέφει την αυτοκυριαρχία της κάθε χώρας, εκτός από τη χώρα της οποίας το νόμισμα ελέγχει το σύστημα του παγκόσμιου αποθεματικού [σημ. ΜΒΒ: εννοεί τις ΗΠΑ που έχουν καταφέρει να επιβάλλουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα]».

Ο Roberts επίσης, επισημαίνει εύστοχα το λάθος της Ρωσίας να ακολουθήσει το παιχνίδι της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ «Η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται στη Ρωσική οικονομία δεν είναι λόγω των κυρώσεων και της επίθεσης των ΗΠΑ στο ρούβλι. Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται από τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους της Ρωσίας. Η νεοφιλελεύθερη οικονομία δεν είναι απλώς λανθασμένη. Είναι μια ιδεολογία που προωθεί τον οικονομικό ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Ακολουθώντας τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, οι Ρώσοι οικονομολόγοι βοηθούν την επίθεση της Washington στη Ρωσική οικονομία».

Το άρθρο αυτό κατά την προσωπική μου κρίση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και γι' αυτό θεώρησα σκόπιμο να το μεταφράσω στα Ελληνικά και να το μοιραστώ μαζί σας. Σας παροτρύνω να το διαβάσετε με προσοχή και είμαι σίγουρος πως θα λύσει πολλές από τις απορίες που κατά καιρούς σας έχουν απασχολήσει εξαιτίας της επικαιρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου