Οι εκτός για τα εντός, επί τα αυτά θέματα

Παρά την ηρεμία των αγορών, το διακύβευμα των εκλογών στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Greece should not play chicken with the euro» (Η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει Ρώσικη ρουλέτα με το ευρώ). Το άρθρο είναι διαθέσιμο και εδώ για όλους όσοι δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα.

Η Βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το φαβορί να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Η εφημερίδα εξηγεί πως οι θολοκουλτουριάρηδες οφείλουν την άνοδό τους στην αντίδραση στο πρόγραμμα διάσωσης του 2012, ενώ τονίζει ψευδώς ότι είχαν παρουσιάσει μια εναλλακτική πολιτική που περιελάμβανε διαγραφή μεγάλου μέρους τους χρέους, κατάργηση των περικοπών των δημοσίων δαπανών ακόμα και έξοδο από τη νομισματική έξοδο. Όπως έχει αναλύσει λεπτομερώς ο διακεκριμένος οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στο Ohio των ΗΠΑ Δρ. Κώστα Πολυχρονίου, οι εξαγγελίες και ο λόγος των υποτιθέμενων αριστερών είναι λαϊκισμοί και ανεδαφικοί ισχυρισμοί. Όλα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δεν αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα αλλά μια κακή παράσταση που εκβιάζει το γέλιο μας.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, πριν από τρία χρόνια «απειλές αυτού του είδους» θα είχαν προκαλέσει τρόμο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, ενώ τώρα τα «τείχη προστασίας» που έχουν ανεγερθεί από την Ε.Ε. για την αποτροπή της μετάδοσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνονται αποτελεσματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ τα spreads των Ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν, αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας κυμαίνονται κάτω του 2%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αμβλύνει τη σφοδρότητά του κατά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει τώρα προσηλωμένος στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αντί να προτείνει διαγραφή χρέους, μιλά με μετριοπάθεια για αναδιαπραγμάτευση. Κοινώς, βλέποντας το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε αδιαφορώντας για τις δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν. Δυστυχώς η κλασική περίπτωση του Έλληνα ευκαιριακού πολιτικού είναι αυτή που μπροστά στην εξουσία θυσιάζει το όποιο πιστεύω (αν είχε ποτέ) αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του.

H Βρετανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι «με την Ε.Ε. περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Βραχυπρόθεσμα, στο καλύτερο που μπορεί να ελπίζει, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι μία παραλλαγή του «extend and pretend», που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά επέτρεψε στους επίσημους πιστωτές να αποπληρώνονται στο ακέραιο. Μία τέτοια προσωρινή λύση, εκτιμά, ότι ίσως δώσει χρόνο έως ότου οι οικονομικές και πολιτικές περιστάσεις καταστούν ευνοϊκές για μία συνολικότερη λύση.

Περισσότερο ανησυχητικά, σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα, είναι τα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχέδια του αρχηγού του, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει από το 1974.

Η προσοχή ολόκληρης της Δύσης είναι στραμμένη στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Δυτική πολιτική "παίζει" όλα τα χαρτιά της στην προσπάθειά της να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην Ελλάδα. Αυτό που ξεχνάει η Δύση είναι πως στην Ελλάδα τον τελευταίο λόγο ακόμα έχει ο Θεός! Είτε τους αρέσει, είτε όχι, οι Πατέρες μας προσέφεραν τον τόπο μας στον Θεό και Αυτός ανέλαβε να τον διατηρήσει ανέπαφο. Μόνο αν εμείς, οι απόγονοί τους, πάρουμε πίσω τη δωρεά τους θα σταματήσει αυτή η προστασία. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, να αποδείξουμε αν είμαστε παιδιά των Πατέρων μας ή νόθα παιδιά της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.