Δυτική αδιέξοδη πολιτική - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/01/2015

Δυτική αδιέξοδη πολιτική

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, κινούμενος κατά 3,8 μονάδες χαμηλότερα, και φθάνοντας στις 98,9 μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοσή του από τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας –εκτός των κατασκευών– καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά. 

Σύμφωνα με την έρευνα, διακόπτεται έτσι μία περίοδος βελτίωσης των προσδοκιών, καθώς είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των βουλευτικών εκλογών επηρέασε καθοριστικά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτώνΠαρότι η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την οριστικοποίηση των εκλογών, η προκήρυξή τους φαίνεται να είχε προεξοφληθεί αρκετά νωρίτερα. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2014 ο δείκτης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, γεγονός που συγκλίνει άλλωστε με τη σταθεροποίηση της οικονομικής μεγέθυνσης, όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα:
[*] Στη βιομηχανία, τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης επιδεινώνονται, ενώ και ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.
[*] Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κινούνται πτωτικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης και, περισσότερο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
[*] Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται αυξητικά.
[*] Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ αντίθετα ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων για την απασχόληση επιδεινώνεται περαιτέρω.
[*] Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των οικογενειών και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο εξασθενούν σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται.

Η οικονομική στασιμότητα, όμως, δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο με δεδομένο πως παρέμεινε στα ίδια επίπεδα το οικονομικό κλίμα στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο παρέμεινε εκ νέου αμετάβλητο σε σχέση με τον Νοέμβριο στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 104,2 και στις 100,7 μονάδες πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Στην ευρωζώνη, η παραμονή του δείκτη στα ίδια επίπεδα τον Δεκέμβριο είναι αποτέλεσμα της αντιστάθμισης που καταγράφεται στη βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες, στις κατασκευές και στους καταναλωτές, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο σχετικός δείκτης μεταβάλλεται αρνητικά (-0,9), ενώ η αντίστοιχη μεταβολή στο λιανικό εμπόριο (+0,7), στις υπηρεσίες (+1,2) και στις κατασκευές (+0,8) είναι θετικήΗ καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται οριακά τον Δεκέμβριο (+0,6), ενώ σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ισπανία (+1,4) και στην Ιταλία (+1,3), επιδεινώνονται στην Γαλλία (-1,6) και παραμένουν αμετάβλητες στην Ολλανδία και στην Γερμανία.

Στην Ε.Ε. το οικονομικό κλίμα παραμένει και εδώ σταθερό, ενώ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,1) και στην Πολωνία (+0,4), δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές. Σε επίπεδο τομέων, οι προσδοκίες της Ε.Ε. στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και στους καταναλωτές ακολουθούν τις αντίστοιχες τάσεις της ευρωζώνης, ενώ στις υπηρεσίες παραμένουν αμετάβλητες. Μάλιστα, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, οι θετικές εξελίξεις είναι εντονότερες στην Ε.Ε. από ότι στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων που εκτιμούν πως αν παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα ο ρυθμός ανάπτυξης ολόκληρης της ευρωζώνης απαιτούνται πάνω από 10 χρόνια για να φτάσουμε στα προ-κρίσης επίπεδα, αποδεικνύουν την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση που έχει η Δυτική αδιέξοδη πολιτική. Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι στο μάτι του κυκλώνα αυτής της πολιτικής και δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική για να απεμπλακεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου