Οι Δυτικοί εγκαταλείπουν (;) την Κύπρο - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/01/2015

Οι Δυτικοί εγκαταλείπουν (;) την Κύπρο

Η εταιρεία TOTAL φέρεται αποφασισμένη να αφήσει την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της για έρευνα και εκμετάλλευση στα τεμάχια «10» και «11». Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Γαλλικός κολοσσός ενημερώνει σε τεχνικό επίπεδο, ότι δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές», όπως αναφέρει σημερινό (21/1/2015) δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως μετά από τις εμπεριστατωμένες μελέτες και τις αναλύσεις των σεισμογραφικών όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, η TOTAL δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα και πιθανά κοιτάσματα.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε στον «Φιλελεύθερο» ότι η TOTAL ενημέρωσε την κυβέρνηση πως «σε αυτό το στάδιο εκτιμά τις επιλογές της και πως δεν έχει λάβει τελεσίδικες αποφάσεις», τονίζοντας, όμως, παράλληλα ότι είναι οριστικό το ότι «δεν βρίσκουν γεωτρήσιμες δομές». Η TOTAL, σημειώνει το δημοσίευμα, προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τις δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις που έχει δεσμευτεί, μία σε κάθε τεμάχιο.

Συγκεκριμένα, η TOTAL, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φιλελεύθερος», έδωσε αρχικά και στο πλαίσιο της τελικής κατάληξης του Β' γύρου αδειοδότησης, 48 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11». Επιπλέον κατέθεσε το 2013, εγγυητικές με ύψος το 10% του εκτιμώμενου κόστους των δύο απαιτούμενων γεωτρήσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε από τη συμφωνία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες της κόστισαν περίπου ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, τα ευρήματα από τις γεωλογικές δομές στα δύο τεμάχια δεν είναι αισιόδοξα για την TOTAL, δηλαδή δεν βρίσκουν αξιόλογα κοιτάσματα, κάτι για το οποίο υπήρχαν έντονες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σε επιστημονικό επίπεδο είχε εξηγηθεί, ότι η γεωλογική διαμόρφωση νότια της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη είναι πολύ διαφορετική από τη γεωλογική διαμόρφωση ανατολικά της οροσειράς.

Η ίδια κυβερνητική πηγή κληθείσα από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει το ενδεχόμενο η πιθανότατη αποχώρηση της TOTAL να οφείλεται σε Τουρκικές πιέσεις ή πολιτικούς λόγους, η απάντηση ήταν πως τόσο στις αρχές του 2013, όταν η Γαλλική εταιρεία υπέγραψε τη συμφωνία για τις γεωτρήσεις, όσο και πριν το τέλος του 2013, όταν η TOTAL υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας για τερματικό υγροποίησης, οι Τουρκικές απειλές και προκλήσεις ήταν επίσης έντονες, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε στις υπογραφές με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσωπικά εκτιμώ πως οι Τουρκικές παρενοχλήσεις και πιέσεις σε σχέση με την αλλαγή πλάνων της εταιρείας είναι ένα πολύ άσχημο παιχνίδι σε βάρος της Κύπρου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanné, σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε πως η TOTAL μέσα στο 2015 θα μειώσει κατά 30% τα έξοδά της σε ότι αφορά στον τομέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Αυτό το οποίο μένει να φανεί είναι το μέχρι που θα φτάσει αυτό παιχνίδι και το εάν οι Τούρκοι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός. Η Κύπρος μας είναι και πάλι σε δύσκολη θέση και θέλει πολλή προσοχή και επιμελή παρακολούθηση το τι πρόκειται να επακολουθήσει τις επόμενες μέρες στην μαρτυρική μεγαλόνησο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου