Το τέλος της Γερμανικής κυριαρχίας! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/01/2015

Το τέλος της Γερμανικής κυριαρχίας!

Η Ευρώπη δια "χειρός" Draghi αμφισβήτησε ευθέως την Γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους Γερμανούς. Με ιδιαίτερα επικριτικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν στον Γερμανικό τύπο και κυρίως στις συντηρητικές εφημερίδες, την απόφαση του Mario Draghi να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Handelsblatt χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνο πείραμα» την απόφαση της ECB και σχολιάζει: «ο Draghi αγόρασε εκ νέου λίγο χρόνο για την ευρωζώνη. Μόνο που οι συνέπειες της τελευταίας του απόφασης είναι ακόμη πιο απρόβλεπτες από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που είχαν προηγηθεί».

Ο αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα πλήξει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά και τους καταθέτες, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «νέες φούσκες» στα χρηματιστήρια και στις αγορές ακινήτων. Η ίδια εφημερίδα βλέπει την Ελλάδα «πολύ κοντά στον γκρεμό». Όπως υπογραμμίζει: «Η κατάσταση είναι εύφλεκτη. Η Ελλάδα βαδίζει αυτήν την ώρα κατά μήκος μιας μακράς διαδρομής στο χείλος του γκρεμού. Αν κάνει ένα βήμα προς τη λάθος πλευρά, αν σκοντάψει, η πτώση είναι σίγουρη. Η χρηματοδότηση της χώρας είναι τόσο οριακή, ώστε το κράτος ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας σε λίγες εβδομάδες, αν δεν σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και δεν λάβει την έγκριση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για παράταση του Ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης και για μία προληπτική βοήθεια για το διάστημα μετά». Στην ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο ο Oliver Stock χαρακτηρίζει δικαίως τον αρχηγό της σημερινής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα παντελώς αναξιόπιστο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, όμως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη εμμονή με τους ψεύτες και με τους αναξιόπιστους!

Δριμεία κριτική στην απόφαση της ECB ασκεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει τις αρχές της προβαίνοντας ουσιαστικά σε κρατική χρηματοδότηση. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η πολιτική αυτή θα επιταχύνει την «κούρσα υποβάθμισης» με αποτέλεσμα το κοινό νόμισμα να εξασθενήσει κι άλλο. «Έτσι καταστρέφει η ECB την εμπιστοσύνη στο ευρώ», διαπιστώνει η FAZ. Η συντηρητική εφημερίδα από την Φραγκφούρτη σχολιάζει στις οικονομικές της σελίδες ότι η απόφαση της ECB να αγοράσει και Ελληνικά ομόλογα δεν συνιστά «λευκή επιταγή» προς την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τους ειδικούς όρους με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα της ECB, σύμφωνα με τους οποίους η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τον Ιούλιο. Όπως εκτιμάται, αυτό συνιστά «σήμα προς την Αθήνα». Σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τερματίσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί «τότε μπορεί η ECB να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Τα σχέδια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Mario Draghi, αποκτούν τελικά «σάρκα και οστά» παρά τις σαφείς ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τον μύθο της Γερμανικής παντοδυναμίας, σχολιάζει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και επισημαίνει: «Η Γερμανία επιβάλλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ευρώπη: Με αυτήν την εντύπωση ψηφίζεται στο τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα ένα νέο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση παντοδύναμη – αυτό δείχνει και η τελευταία απόφαση της ECB».

Εύχομαι η ECB να μην υπαναχωρήσει στη στάση της και να ακολουθήσει τις προτάσεις του Mario Draghi. Πρέπει να υλοποιήσει και το δεύτερο μέτρο, αυτό της εκτύπωσης νέου χρήματος, εάν θέλει να έχει μέλλον η ευρωζώνη με τη σημερινή της μορφή. Ήδη το ευρώ δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις και η συμπίεση των ήδη βεβαρημένων και εξασθενημένων οικονομιών της, σίγουρα δεν βοηθάει να λυθεί το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου