Ο "διπλωμάτης" Putin

Η κατασκευή του κόμβου διανομής του φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι εφικτή, όπως επίσης και η διέλευση του αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Όμως ένα τέτοιο σχέδιο δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την Ε.Ε., δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Vladimirovich Putin, στην καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξή του για το πέρας του έτους.

Ο κόμβος «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα! Τότε θα εργαστούμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφασή του να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος επρόκειτο να διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.

«Τότε μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην FYROM [σημ, ΜΒΒ: ο Putin χρησιμοποίησε τον όρο της Ρωσικής διπλωματίας «Μακεδονία»], μπορούμε περαιτέρω να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε και πάλι να φθάσουμε στο Baumgarten στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλώς το ζήτημα είναι πως φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από αυτές της Ρωσίας δεν υπάρχουν και στην εγγύς ιστορική προοπτική δεν προβλέπονται», παρατήρησε ο Ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας την αύξηση της Τουρκικής οικονομίας και την ανάγκη για αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό, ο Vladimir Vladimirovich Putin είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να τηρεί «ισορροπημένη θέση» στο ζήτημα. Ωστόσο ο Putin χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενη διπλωματική ορολογία, που δεν συνάδει ούτε με τις έως τώρα Ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτε με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Σε ότι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο", όσο και το "νότιο τμήμα" τής νήσου, τόσο το Τουρκικό, όσο και το Ελληνικό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, που ενέπλεξε και την Ελλάδα στους συλλογισμούς του περί «ισορροπημένης Ρωσικής θέσης».

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο" και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, εννοώντας την κοινή θρησκεία. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους», σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώκουμε, όπως και στο παρελθόν μια ισορροπημένη λύση, χωρίς έξωθεν επιβολή, που είναι πολύ βασικό, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν μόνοι τους μεταξύ τους. Γιατί όταν επεμβαίνει κάποιος απέξω και προσπαθεί κάτι να επιβάλει, οι συμφωνίες που προκύπτουν δεν διαρκούν πολύ».

«Υπάρχει, όμως, παρόλα αυτά, ορισμένη αισιοδοξία, πότε μεγαλύτερη, πότε μικρότερη. Υπάρχουν εντούτοις επαφές και στα σύνορα υπάρχει κάποια φιλελευθεροποίηση και χαλάρωση. Θα κινηθούμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος εγκωμίασε προσωπικά τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan γιατί δεν υποκύπτει, όπως υπονόησε, σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά και το παράδειγμα της συμφιλίωσης στην Ευρώπη και ειδικά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Τέλος υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει «πάρα πολλά περιφερειακά συμφέροντα που συμπίπτουν» με αυτά της Τουρκίας και γι’ αυτό και δείχνει ο ίδιος προσωπικά μεγάλο ενδιαφέρον για το προωθούμενο σχέδιο της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα όπως διαφαίνεται χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην παρούσα χρονική συγκυρία. Έχοντας επιλέξει να ανήκει στη Δύση, η Ελλάδα βασανίζεται από τα δεινά που μαστίζουν την Ευρώπη και ειδικότερα την Ε.Ε. και έχει απολέσει την ευκαιρία να ορίσει το μέλλον της εξασφαλίζοντας πρωτίστως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της και δευτερευόντως την οικονομική ανάπτυξη και ανεξαρτησία της.

Ενώ συμβαίνουν στον κόσμο όλες αυτές οι σοβαρές εξελίξεις, ο περιοδεύων θίασος του Ελληνικού πολιτικού κόσμου επιδίδεται σε γελοιότητες που διασύρουν τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.