Η κυβερνητική κατάλυση του πολιτεύματος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/12/2014

Η κυβερνητική κατάλυση του πολιτεύματος

Εκτενείς είναι οι αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές, εκτίμηση που προσωπικά δεν συμμερίζομαι. Στο Γερμανικό τύπο η είδηση είναι ένα από τα βασικά θέματα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa να αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Οι Ελληνικές προεδρικές εκλογές επισπεύδονται για τις 17 Δεκεμβρίου». Όπως σημειώνει το πρακτορείο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο που έχει τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους Ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην κρίση του ευρώ. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές», λένε (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα) οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «τζογάρισμα παρά την δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης». Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός «ζήτησε ... πρόωρες προεδρικές εκλογές σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου να διατηρήσει την εξουσία, παρά την αποτυχία του να βάλει τέλος στο τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 245 δις ευρώ».

«Η Ελλάδα τζογάρει με την προεδρική ψήφο» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal που αναλύει (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα) «Η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επισπεύσει, για την ερχόμενη εβδομάδα, την υψηλού ρίσκου εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και να κατευθύνει την τύχη του προγράμματος διάσωσής της». H Wall Street Journal επισημαίνει πως με την επίσπευση των εκλογών η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ανακτηθεί το momentum στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει ότι έχει περισσότερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη τώρα, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Έλληνα πρωθυπουργού έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα αλλά είναι τζόγος στον οποίο στοιχηματίζει τη χρεοκοπία της χώρας.

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούσαμε το απίστευτο crescendo της κυβέρνησης και τις κίβδηλες υποσχέσεις της που είχαν ως βάση το ανυπόστατο ψέμα της απελευθέρωσης από τις δανειακές συμβάσεις και τα προγράμματα στήριξης τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και του Ευρωπαϊκού μηχανισμού. Η πραγματικότητα διέψευσε τον πρωθυπουργό κι αυτός έσπευσε να θέσει σε λειτουργία την γνωστή τακτική του: Κατέλυσε τους θεσμούς μετατοπίζοντας την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας (ηθελημένα δεν είναι κεφαλαία τα αρχικά των λέξεων) και αποφάσισε να εκβιάσει αρχικά τον πολιτικό κόσμο και στη συνέχεια, εάν και εφόσον χρειαστεί, και τον Ελληνικό λαό.

Το πολίτευμα έχει πληγεί καίρια από τους πολιτικούς που υλοποιούν ξενόφερτη πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τα δίκαια και το συμφέρον της πατρίδας μας. Δεν είναι δημοκρατία το καθεστώς στη χώρα μας, δεν πηγάζει από το λαό και πολύ περισσότερο δεν εκφράζει το λαό. Ο θεσμός και το πρόσωπο του προέδρου επλήγησαν έτι περαιτέρω από την κίνηση του πρωθυπουργού, που μετέτρεψε το ύπατο αξίωμα στη χώρα σε έναν στυγνό εκβιαστικό μοχλό και τίποτε παραπάνω. Δεν θέλω και δεν σχολιάζω την επιλογή του προσώπου που επέλεξε, παρά το ότι είναι ενδεικτική των προθέσεών του.

Είχα προβλέψει τον βαρύ χειμώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Πιστεύω πως επειδή η εντολή έρχεται εκτός των συνόρων, οι συνένοχοι στην κυβέρνηση θα πληθύνουν χωρίς να σύρουν τον τόπο σε εκλογές. Άλλωστε η κυβέρνηση χρειάζεται τους θολοκουλτουριάρηδες της αριστεράς και αυτοί με τη σειρά τους ξέρουν πως δεν μπορούν να κυβερνήσουν γιατί δεν τους εμπιστεύεται κανείς. Έτσι, λοιπόν, βρήκαν την συνταγή στην οποία χωρούν όλοι και την πληρώνει ένας: ο Ελληνικός λαός! Δυστυχώς, του αξίζει γιατί εξακολουθεί να κοιμάται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου