Δεν υπάρχει Ελληνική πολιτική

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει ο Γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, μιλάει «κάθε μέρα» με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Madeleine Odette Lagarde σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Pierre Moscovici ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Κοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η ευρωζώνη» τονίζει ο επίτροπος. Επισημαίνει δε, ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung η ΕΕ επείγεται να «κλείσει» το Ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες. «Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση» τονίζουν πηγές από Ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους στη γερμανική εφημερίδα.

Ο ίδιος ο Moscovici δηλώνει ότι προφανώς «θα υπάρξει μία παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά», εννοώντας προφανώς την «τεχνική παράταση» του Ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσει σε μία «προληπτική γραμμή πίστωσης» προς την Ελλάδα.

H Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η παράταση του Ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει την έγκριση της Γερμανικής Βουλής (όπως άλλωστε και άλλων κοινοβουλίων στην ευρωζώνη) και έχουν ήδη λάβει σχετική ειδοποίηση οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Bundestag. Η σχετική ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία προγραμματισμένη ημέρα συνεδριάσεων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, δεν αποκλείεται ακόμα και μία έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βεβαίως μία τέτοια απόφαση «μάλλον δεν εντείνει τον ενθουσιασμό των βουλευτών για περαιτέρω βοήθεια προς της Ελλάδα» τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται μάλλον απίθανο να απορρίψει η Bundestag την παράταση του Ελληνικού προγράμματος. Άλλωστε τα δύο προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα που έχουν ήδη εγκριθεί προβλέπουν συνολικά 240 δις ευρώ και η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι «δέκα ή και δώδεκα δις επιπλέον θα ήταν το μικρότερο κακό σε σύγκριση με μία πιθανή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Πόσο μάλλον, όταν «η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει οικονομικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

Έχει καταντήσει σήριαλ η υπόθεση της Ελλάδας και η παραμονή ή όχι στο ΔΝΤ και στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το μόνο σίγουρο όπως έχω τονίσει κατ' επανάληψη (1, 2, 3, 4, 5) είναι το ότι δεν υπάρχει Ελληνική πολιτική, αλλά η χώρα μας είναι σιδηροδέσμια στο άρμα των δανειστών. Το σίγουρο είναι πως ο νέος Ελληνικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε και περιλαμβάνει νέα δάνεια για το 2015 ύψους 94,5 δις ευρώ όπως κατήγγειλε μόνο η πολιτική παράταξη "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" μέσω του προέδρου της Μιχάλη Ηλιάδη.

Ο Ελληνικός λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και διαμαρτύρεται μόνο για τα δικαιώματα των τρομοκρατών και των λαθρομεταναστών. Δεν διαμαρτύρεται και δεν επαναστατεί που η πατρίδα του τελεί υπό Γερμανική κατοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.