Ελλάς! Τι θα γίνει, φίλε μου, με μας; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/12/2014

Ελλάς! Τι θα γίνει, φίλε μου, με μας;

Η Ελλάδα, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται και σήμερα στις αναλύσεις των μεγαλύτερων εφημερίδων διεθνώς. Οι Financial Times φιλοξενούν δημοσίευμα (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα) με τίτλο «Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πυροδοτούν και πάλι φόβους για την ευρωζώνη» και αναφέρεται στα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας που επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές».

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με πτώση 12,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 1987. Οι Ελληνικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στη βουτιά. «Τη βύθιση την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το άρθρο.

«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ’ όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Charles Robertson, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του Ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ». Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

«Επισπεύδοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών για τις 29 Δεκεμβρίου (τελική ψηφοφορία) ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δείχνει να στοιχηματίζει ότι ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και τα μικρότερα κόμματα θα στηρίξουν τον υποψήφιό του, αντί να έλθουν αντιμέτωποι με το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα επιφέρει πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο προς όφελός του, για να πείσει τους βουλευτές ότι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο deal για την Ελλάδα κατά την έξοδο από αυτό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια του «flash crash» του Οκτωβρίου στις αγορές ομολόγων, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από το 9%, επίπεδο που πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν αφόρητο για την Ελλάδα. Χθες, τα yields στα 3ετή ομόλογα ανήλθαν για πρώτη φορά πάνω από το 8%, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από τα 10ετή yields, μέγεθος που δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος.

Όπως και να εξετάσει κανείς την αντισυνταγματική και ενάντια στους θεσμούς εκβιαστική κίνηση του πρωθυπουργού, βρίσκεται απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα: Οι Έλληνες πολιτικοί είναι οι ψυχροί εκτελεστές της χώρας, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στην ιστορία της, χωρίς οίκτο για τους πολίτες και κυρίως χωρίς να λογαριάζουν τον Ελληνικό λαό και το μέλλον του. Από προχτές (8/12) το βράδυ μπήκαμε σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας. Το αύριο είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς, εντούτοις μπορούμε εκ του ασφαλούς να συμπεράνουμε πως τα πράγματα στη χώρα μας θα δυσκολέψουν έτι περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου