Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμπαίζει με πολύ άσχημο τρόπο την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Δηλώνει ανερυθρίαστα πως ο λαός θα τιμωρήσει αυτόν που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και ταυτόχρονα ξεχνάει πως ο ίδιος έκανε το πρώτο βήμα, προκαλώντας αναστάτωση και πολιτική αστάθεια κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της Ελληνικής οικονομίας αλλά και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Το δήλωσα και χτες (10/12) το βράδυ στην τηλεόραση του TV Kosmos στην Ρόδο όπου ήμουν καλεσμένος, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Παρακαλώ και προκαλώ τους Έλληνες βουλευτές που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο, να προάγουν την συνταγματική διαδικασία όπως προβλέπεται και να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας. Να μην μετατρέψουν αυτή τη διαδικασία σε πεδίο αντιπαράθεσης επί του κυβερνητικού έργου και πολύ περισσότερο σε ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να σχετίζεται και συνδέεται με την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός στην κρισιμότερη στιγμή, μετά τα ανεπιτυχή ακροβατικά που έκανε με τις αποτυχημένες εξόδους στις αγορές, μετά τις ανυπόστατες εξαγγελίες περί αποχωρήσεως της Ελλάδας από τις ήδη υπογεγραμμένες συνθήκες των μηχανισμών στήριξης, ευρισκόμενος μπροστά στο γεγονός της ανάληψης του πολιτικού κόστους των επιλογών του, επιλέγει και επιχειρεί, όπως έκαμαν και οι προκάτοχοί του, να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον άλλο, ελπίζοντας στον κατά το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της πολιτικής ζημίας που έχει υποστεί.
Το Ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά κυρίως οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες και "σωτήρες" της πατρίδας, πρέπει αυτή τη στιγμή να στηρίξουν τους θεσμούς, να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας και να αφαιρέσουν την δικαιολογία από τον πρωθυπουργό πως θα έβγαζε τον τόπο από τα δεινά εάν μπορούσε να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός ξέρει πως η Ελλάδα έχει σε εκκρεμότητα πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει αλλά το αποκρύπτει από τον Ελληνικό λαό. Διατρανώνει, τάχα, το τέλος των θυσιών, ενώ ο χρόνος που θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα πλησιάζει. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος και προτιμάει να ισχυρίζεται πως «κάποιοι απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση τώρα που ο τόπος αρχίζει να γνωρίζει την ανάπτυξη».
Αυτή την κρίσιμη ώρα θα φανεί εάν και κατά πόσον υπάρχουν ειλικρινείς βουλευτές και κυρίως πολιτικοί που θα σεβαστούν τον όρκο που έδωσαν για την τήρηση των νόμων και την προστασία των θεσμών. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο, η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της για να φανεί ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του έργου, το 2016 να τελειώσει τη θητεία της και να εισπράξει την απόρριψη του Ελληνικού λαού.
Θα μου πείτε, αφού ξέρεις το που θα καταλήξει η κυβέρνηση γιατί να μην γίνουν τώρα εκλογές και να δοθεί η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να καλυτερεύσει τα πράγματα; Η φαινομενικά λογική ερώτηση μαρτυρά άγνοια των πολιτικών πεπραγμένων και δεδομένων:
Πρώτον, η αντιπολίτευση δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση, συνεπώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως.
Δεύτερον, το τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες είναι ήδη προαποφασισμένο και σχεδιασμένο από τους δανειστές μας και από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως, όποιος κι αν εκλεγεί, θα υλοποιήσει στο ακέραιο της ξένες επιταγές, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος, εκτός της σημερινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόλυτη αμνηστία για όλες τις μέχρι σήμερα πολιτικές του επιλογές, μόνο και μόνο επειδή "κάποιοι" δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Κανείς δεν θα θυμάται σε λίγο καιρό πως ο ίδιος έριξε την κυβέρνησή του, κάτι που άλλωστε ξέρει να κάνει πολύ καλά με δεδομένη την πλούσια εμπειρία του σε αυτό, την ώρα που θα θα γινόταν ορατό και πασιφανές το που οδηγούσε η πολιτική του.
Την ύστατη στιγμή επαναλαμβάνω την έκκληση μου στο Ελληνικό κοινοβούλιο για την προάσπιση των θεσμών. Οι βουλευτές που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας σκεπτόμενοι το εάν στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση είναι αυτοί που υποβιβάζουν την αξία του προέδρου της δημοκρατίας και κατ' επέκταση απαξιώνουν το ίδιο το πολίτευμα. Η χώρα δεν αντέχει τα παιχνίδια ούτε της κυβέρνησης, ούτε της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο όλων των υπολοίπων συνδυασμών που ονειρεύονται μέσα από τη διάλυση των θεσμών, την δική τους κομματική πρόοδο.
Ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky μας έχει αφήσει κληρονομιά, εκτός των πολλών άλλων, μια φράση που πιστεύω συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που ήθελα και προσπάθησα να πω: «Δεν θα με αφήσουν... δεν μπορώ... ωραία!». Μάλλον κάτι τέτοιο σκέφτεται ο πρωθυπουργός...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου