Η Ελλάδα διώχνει ΚΑΙ τα παιδιά της - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/12/2014

Η Ελλάδα διώχνει ΚΑΙ τα παιδιά της

Πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία δηλώνουν οι Έλληνες σε ποσοστό 60%, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 64%, με τη νεολαία να εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και να προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας με τίτλο «Decoding Global Talent» (Αποκωδικοποιώντας το παγκόσμιο ταλέντο) που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς επίσης και ο SkyWalker.gr για την Ελλάδα.

Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες (3/12) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμμετείχαν 1.235 άτομα από την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014.

Αναλυτικότερα, η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο θα αποφάσιζαν οι Έλληνες να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Οι καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αποτελούν τον δεύτερο και τον τρίτο λόγο αντίστοιχα.

Ως προς το τι αναζητούν οι Έλληνες, η εκτίμηση που δείχνει ο εργοδότης για τη δουλειά του εργαζόμενου κατατάσσεται ως προτεραιότητα. Αντανακλώντας το δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας κατατάσσεται ως το δεύτερο ζητούμενο.

«Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες» ανέφερε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο. Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διώξει το εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό. Μόνο το 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζουν στο εξωτερικό, ενώ το 55% θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για δουλειά, ποσοστά που είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι Αγγλόφωνες Μεγάλη Βρετανία που συγκεντρώνει το 18% και οι ΗΠΑ το 12%, ενώ η οικονομικά σταθερή Ελβετία συγκεντρώνει το 13% ερχόμενη δεύτερη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κύπρος και το Μεξικό.

Εκτός από τους Έλληνες όμως που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών είναι τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Φινλανδία όπου η Ελλάδα είναι στην 3η θέση της προτίμησής τους, η Γαλλία με τη χώρα μας να είναι στην 5η θέση της προτίμησης, και τέλος η Ολλανδία όπου την 7η θέση της επιλογής κατέχει η χώρα μας.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι το: τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο το πόσο ενδιαφέρον είναι το αντικείμενο εργασίας. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παγκοσμίως, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites (ιστότοποι εξεύρεσης εργασίας). Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως με ποσοστό 42% και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 37% και ο Καναδάς με ποσοστό 35%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία με ποσοστό 33%, η Ελβετία και η Γαλλία με ποσοστό 29%, η Αυστραλία με ποσοστό 28%, η Ισπανία με ποσοστό 26%, η Ιταλία με ποσοστό 25% και η Σουηδία με ποσοστό 23%.

Αντίστοιχα το Λονδίνο με ποσοστό 16%, η Νέα Υόρκη με ποσοστό 12,2% και το Παρίσι με ποσοστό 8,9% είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου