Κι αυτό είναι μόνο η αρχή... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/11/2015

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή...

O Ρώσος Πρόεδρος Влади́мир Влади́мирович Пу́тин (Vladimir Vladimirovich Putin) υπέγραψε το Σάββατο (28/11/2015) Προεδρικό Διάταγμα που επιβάλλει ένα σύνολο από οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ως απάντηση στην κατάρριψη του Ρωσικού βομβαρδιστικού στον εναέριο χώρο της Συρίας από την Τουρκική πολεμική αεροπορία.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το διάταγμα, τα μέτρα αυτά που προετοίμασε η Ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν στο να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών».

Μεταξύ των μέτρων που θα λάβει η Ρωσική κυβέρνηση συγκαταλέγονται η απαγόρευση των πτήσεων charter μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η απαγόρευση στις Ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (visa) μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα το Προεδρικό διάταγμα αναφέρει πως προσωρινά στην Ρωσική επικράτεια ισχύει:
«α) Απαγόρευση ή περιορισμός των ξένων οικονομικών πράξεων που προβλέπουν την εισαγωγή στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ορισμένων εμπορευμάτων που προέρχονται από την Τουρκική Δημοκρατία, όπως αυτά απαριθμούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία Κυβέρνηση (εκτός από τα αγαθά που εισάγονται για προσωπική χρήση σε βεβαιωμένους λογαριασμούς που διέπονται από τους κανονισμούς της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης).

β) Απαγόρευση ή περιορισμός ορισμένων τύπων εργασίας (υπηρεσιών) που παρέχονται στο έδαφος της Ρωσίας από οργανισμούς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίζεται από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

γ) Απαγόρευση πρόσληψης Τούρκων πολιτών από τους εργοδότες και τους αναδόχους έργων (υπηρεσιών), χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας πως μπορούν να εργασθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν δεσμεύονται από νομικές ή/και αστικές συμβάσεις με τους εν λόγω εργοδότες την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ο Πρόεδρος αποφάσισε επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2016, (σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί διεθνών συμφωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 15ης Ιουλίου 1995 και του άρθρου 1, το άρθρο 10 της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με τους όρους των αμοιβαίων επισκέψεων από πολίτες της Ρωσίας και της Τουρκίας της 12 Μαΐου 2010), να αναστείλει την εν λόγω συμφωνία όσον αφορά στα ταξίδια των πολιτών της Τουρκίας με την κατοχή των απλών διαβατηρίων, με μόνη εξαίρεση τους πολίτες της Τουρκίας που έχουν προσωρινή ή μόνιμη άδεια παραμονής στο έδαφος της Ρωσίας, καθώς και των πολιτών της Τουρκίας που συμπεριλαμβάνονται στις διπλωματικές αντιπροσωπείες και στα προξενεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στο έδαφος της Ρωσίας, οι οποίοι είναι κάτοχοι έγκυρων υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων, καθώς επίσης και τα μέλη των οικογενειών τους.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ενημερώσει την Τουρκική Δημοκρατία σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία της μερικής αναστολής της εν λόγω συμφωνίας.

Το εκτελεστικό διάταγμα ορίζει επίσης ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και φορείς θα αναστείλουν την πώληση στους Ρώσους πολίτες προϊόντων που σχετίζονται με επισκέψεις στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει οδηγίες για την λήψη μέτρων σχετικά με:
- την απαγόρευση πτήσεων charter μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας,
- προκειμένου να βελτιώσει τον έλεγχο της δραστηριότητας των Τουρκικών εταιρειών οδικών μεταφορών στο έδαφος της Ρωσίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια,
- για την ενίσχυση των ελέγχων στα λιμάνια και την εξασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς στους Ρωσικούς θαλάσσιους λιμένες στην περιοχή της Αζοφικής-Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης κατά της παράνομης παρουσίας και κίνησης των θαλάσσιων και άλλων σκαφών στα ύδατα των Ρωσικών θαλάσσιων λιμένων».

Όλα αυτά τα μέτρα έχουν άμεση ισχύ και αναμένεται να πλήξουν καίρια την ήδη προβληματική Τουρκική οικονομία. Αυτή είναι μόνο η αρχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου