Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (4) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/12/2014

Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (4)

Αποκαλυπτικό είναι το χτεσινό (30/11) δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται στις συζητήσεις των ανωτέρων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια του Euro Working Group την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και στην προοπτική διάθεσης 10 δις ευρώ για την χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συζητήθηκε ο τρόπος στήριξης της Ελλάδας μετά τον τερματισμό της αξιολόγησης από την τρόικα και υπήρξε ευρεία συναίνεση για τη διάθεση του ποσού των 10 δις ευρώ για την χώρα μας, μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), στα πλαίσια της αποκαλούμενης προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ο ESM δεν θα χρειασθεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα, καθώς θα αξιοποιηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Το Spiegel σημειώνει ότι θα γίνει χρήση του προγράμματος που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους, Enhanced Conditions Credit Line (ECCL), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η τελική διαπίστωση που κάνει το δημοσίευμα λέγοντας πως οι υπόλοιπες χώρες στο Euroworking Group δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία και την προοπτική της Ελληνικής κυβέρνησης και φοβούνται πως αν χαλαρώσει η επιτήρηση μήπως και υπάρξει εκ νέου οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η τρόικα εμμένει στις σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί στις περικοπές στον Δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής", τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις "οροφές" του ενιαίου μισθολογίου και να καθιερωθεί νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να μειωθούν τα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων για αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεων τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου. Η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατης σύνταξης αποτελούν τις σημαντικότερες παραχωρήσεις της κυβέρνησης για να επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής".

Συγκεκριμένα, υπό συζήτηση βρίσκονται τα εξής:
(α) κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων προ του 62ου έτους ηλικίας,
(β) αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 21,5 για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας,
(γ) αλλαγές-μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1/1/2015,
(δ) καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

Το υπουργείο της Εργασίας αντιπροτείνει ορισμένες δικλείδες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δεκτές. Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στον μαγικό κόσμο της Αλίκης και να φαντάζεται πως όλα βαίνουν καλώς.

1 σχόλιο:

  1. Τον διωξανε το σαχλαμαρα το πρωθυπουργο απο το μαγικο κοσμο της αλικης δε τον θελουνε ουτε εκει
    νομιζω παει τωρα στου πητερ παν...αλλα δε ξερω αν τον αφησουνε κι εκει !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή