Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/11/2014

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται (3)

Παρά τις απελπισμένες προσπάθειες της Δύσης, η Ρωσία συνεχίζει το δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης συνάπτοντας διαρκώς νέες συμβάσεις και επεκτείνοντας τη λίστα των συμμάχων και των εμπορικών εταίρων της. Ο Ρώσος υπουργός της Οικονομίας Alexey Valentinovich Ulyukaev, προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του σχετικά με το μέλλον των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, η Ρωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνάψει σύντομα μια συμφωνία με το Ιράν για να προμηθεύσει στην Τεχεράνη σιτηρά και βιομηχανικό εξοπλισμό, με αντάλλαγμα ιρανικό πετρέλαιο. «Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών. Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ulyukaev, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Τον Ιανουάριο (10/1/2014), το Reuters είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα Ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

Ο Ulyukaev δεν ανέφερε πότε ενδέχεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στο Ιράν, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία συζητάει να παράσχει στο Ιράν μεταξύ άλλων εξοπλισμό για τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.

Πηγές έχουν δηλώσει πως η αξία αυτής της συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα ενδέχεται να ανέλθει σε 20 δις δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε «σοβαρές ανησυχίες» και θα ήταν ασύμβατη με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την εμπαθή και μικρονοϊκή στάση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ρωσία προχώρησε σε ακόμα μια κίνηση ανωτερότητας απέναντι στη Δύση, κάνοντας πρώτη το βήμα για την άρση των ανόητων και άκοπων κυρώσεων που επί της ουσίας βλάπτουν κυρίως τους Δυτικούς. Ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής των Εξωτερικών Aleksey Yurievich Meshkov κάλεσε την Ε.Ε. να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Μόσχας εξαιτίας της Ουκρανικής σύγκρουσης, υποσχόμενος ότι θα αρθούν και τα Ρωσικά αντίμετρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν περιμένουμε τίποτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Το μοναδικό πράγμα που περιμένουμε είναι να εγκαταλείψουν τις άσκοπες κυρώσεις και να κινηθούν στην οδό της άρσης των κυρώσεων και να εγκαταλείψουν τις μαύρες λίστες. Αυτό θα επέτρεπε και σ' εμάς να εγκαταλείψουμε τις λίστες μας. Κατά την άποψή μας, ο αριθμός των χωρών της Ε.Ε. οι οποίες κατανοούν ότι οι διάφορες αντί-Ρωσικές κυρώσεις είναι επιζήμιες για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται», δήλωσε ο Meshkov, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο.

Όπως έχω γράψει πολλές φορές κατά το παρελθόν, μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα νοοτροπίας, όπως ανάμεσα στη λογική και στην τρέλα, την μέρα και τη νύχτα, το καλό και το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου