Η στροφή(;) της Merkel στη Ρωσία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Dorothea (Kasner) Merkel διαφοροποιήθηκε εν μέρει από τη γενικότερη Δυτική στάση και την Πέμπτη (20/11) στην Πολωνία είπε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», είπε η επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενη εμμέσως στην ουκρανική κρίση. «Προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία».

Η Merkel έκανε αυτή τη δήλωση στην Krzyzowa, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τον ανατολικό της γείτονα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου που άδικα προσάπτεται στη Ρωσία στην Ουκρανική σύρραξη.

Υπενθυμίζοντας στην παρέμβασή της ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραβιάστηκε, χωρίς να διευκρινίσει πως και από ποιους, η Merkel επισήμανε απευθυνόμενη στους Πολωνούς που ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, ότι «η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του» και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Αναγνωρίζοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη των Γερμανών για τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Merkel δεν απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ένα ακανθώδες ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις, την εκδίωξη των Γερμανών το 1945 από εδάφη που κατέλαβε η Πολωνία. «Ο διωγμός τους ήταν παράνομος αλλά ευεξήγητος μετά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει η ναζιστική Γερμανία», εκτίμησε η καγκελάριος.

Ο τόπος όπου η Merkel συναντήθηκε με την Πολωνή πρωθυπουργό Ewa Kopacz, η Lower Silesia, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τις Πολωνο-Γερμανικές σχέσεις.

Στην Krzyzowa ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl είχε παραστεί σε μια θεία λειτουργία την 12η Νοεμβρίου 1989, δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μαζί με τον πρώτο μη κομμουνιστή πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας, τον Tadeusz Mazowiecki. Η συνάντηση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως επίδειξη της βούλησης των δύο πλευρών να προωθήσουν τη «συμφιλίωση» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Επίσης στην Krzyzowa που ανήκε τότε στη Γερμανία και ονομαζόταν Kreisau, είχε γίνει μια από τις λιγοστές αποτυχημένες απόπειρες κατά της ζωής του ηγέτη του ναζιστικού καθεστώτος, του Adolf Hitler, την 20ή Ιουλίου 1944. Πολλά μέλη του μυστικού κινήματος "Κύκλου του Kreisau" που έκανε την απόπειρα, δικάστηκαν και εκτελέστηκαν στο Βερολίνο.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η καγκελάριος της Γερμανίας ελίσσεται και προσπαθεί να επιβάλλει τα συμφέροντα της Γερμανίας στην υφήλιο. Τουλάχιστον εκείνη, εργάζεται εξυπηρετώντας το συμφέρον της πατρίδας της. Οι ακόλουθοι της ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για ποιόν εργάζονται;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.