Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε, καθυστερημένα, ψήφισμα σε βάρος των ενεργειών της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα (13/11) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα με το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες που σφετερίζονται την ΑΟΖ της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Οι «προκλητικές ενέργειες» και «απειλές» της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διένεξης». Να επισημάνω ακόμα μια φορά την σκοπιμότητα των Ευρωπαίων που εξακολουθούν να κάνουν λόγο περί δύο κοινοτήτων. Δεν υπάρχουν δύο κοινότητες! Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος!

Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκαν δύο θετικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ενώ δεν το προσυπέγραψαν οι Πράσινοι (οικολόγοι) καθώς δεν υποστηρίχθηκε η τροπολογία τους με την οποία τόνιζαν ότι στις συζητήσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν και οι φυσικοί πόροι της Κύπρου.

Το πλήρες κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.