Το αεί μέλλειν ατελέας ποιέει τας πρήξιας

Ανοιχτή εξακολουθεί να παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν έχουμε ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα [...] Δεν έχω ημερομηνία να σας δώσω», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ William Murray, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πότε θα επιστρέψει η τριμελής επιτροπή στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τις Ελληνικές Αρχές για το τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή [...] Καθώς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις θα δούμε [το πότε]», πρόσθεσε ο Murray.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τον ενδεχόμενο ρόλο που θα μπορούσε να έχει στη μετά μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα και αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το σενάριο συνέχισης του δικού του προγράμματος. Τόνισε πάντως πως οι επαφές μεταξύ των δανειστών και της Ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται ακόμα κι όταν δεν υπάρχει «φυσική παρουσία» των κλιμακίων της τρόικα στην Αθήνα.

Αναφορικά με το ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Ταμείο στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015, ο Murray άφησε ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό συνέχισης του ξεχωριστού προγράμματος του ΔΝΤ.

Όσον αφορά την προληπτική γραμμής στήριξης που εξετάζει η Ευρώπη για το 2015, σημείωσε πως είναι ζήτημα που θα πρέπει να διευθετήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Έκανε λόγο για «ένα εργαλείο μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων», τη στιγμή που το Ταμείο «έχει το δικό του πρόγραμμα».

Σχετικά με τον τυχόν συμβουλευτικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής γραμμής στήριξης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να πει οτιδήποτε συγκεκριμένο, επισημαίνοντας πως επί του παρόντος «όλα είναι εικασίες».

Να θυμίσω πως το Ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης λήγει στα τέλη του έτους, ενώ το παράλληλο αλλά ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Στην χώρα της Αλίκης όμως η κυβέρνηση ακόμα διατείνεται πως τα δύσκολα τελείωσαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.