Η αλλοίωση των Γερμανών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/11/2014

Η αλλοίωση των Γερμανών

Η απόλυτη δικαίωση όλων όσων έγραφα στις αρχές του μήνα για την Γερμανία και την εμμονή της στο να μη τεθεί όριο στην μετανάστευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται σήμερα από την Statistisches Bundesamt (Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας): Τουλάχιστον ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας είναι αλλοδαπός ή έχει μεταναστευτική προέλευση.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που δόθηκε σήμερα (14/11) στη δημοσιότητα αποδεικνύεται πως 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ελάχιστοι ξένοι προτιμούν την πρώην Ανατολική Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Statistisches Bundesamt και τα οποία βασίζονται σε δεδομένα που συνέλεξε το 2013, το 20,5% του πληθυσμού της χώρας που αντιστοιχεί σε 16,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν είναι Γερμανοί. Τα 6,8 εκατομμύρια από αυτούς είναι ξένοι και τα υπόλοιπα 9,7 εκατομμύρια είναι Γερμανοί πολίτες που είτε κατάγονται από άλλη χώρα ή που έχουν αλλοδαπούς γονείς. Ο ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας δεν είναι Γερμανός, κάτι που το έχω επισημάνει από το καλοκαίρι με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην Βραζιλία.

Από αυτά τα 16,5 εκατομμύρια, τα δύο τρίτα έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα. Το 70% των μεταναστών προέρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία παραμένει η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες με ποσοστό 13% και ακολουθούν η Πολωνία με 11% και η Ρωσία με 9%. Σε σύγκριση με το 2012, ο αριθμός των ξένων πολιτών που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το 2013 αυξήθηκε κατά 3,8%.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατιδίων που προτιμούν οι μετανάστες είναι πάντως εντυπωσιακές: στο Αμβούργο σχεδόν τρεις στους δέκα ποσοστό 28,9% κατοίκους είναι ξένοι ενώ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Freistaat Thüringen οι αλλοδαποί αποτελούν μόλις το 4,1% του πληθυσμού.

Μόνο το 3,4% των ξένων κατοικούν σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, εκτός του Βερολίνου. Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τις δυτικές περιοχές ή την πρωτεύουσα, κάτι που φανερώνει τόσο τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, όσο και την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά τα κρατίδια.

Τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας είναι διαθέσιμα στη Γερμανική γλώσσα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου