Γερμανική προειδοποίηση στον πρωθυπουργό

Εκτενές άρθρο σχετικό με τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναδημοσιεύει η Deutsche Welle. Χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως «κινήσεις απελπισίας» και χρεώνει «αποτυχία» στην κυβέρνηση στο να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

O σχολιαστής επισημαίνει ότι η χώρα παίρνει ένα ακόμη ρίσκο που θα μπορούσε να την οδηγήσει και πάλι στην καταστροφή και ότι παρά την τόνωση της ανάπτυξη στο 0,7%, στην μεγάλη άνοδο του αριθμού των τουριστών και την αύξηση της κατανάλωσης, δεν αλλάζει τίποτα στην γενική εικόνα ότι οι αγορές και οι οικονομολόγοι αρχίζουν να αμφισβητούν και πάλι το μέλλον της Ελλάδας. «Οι πρόσφατοι πολιτικοί χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως κινήσεις απελπισίας, που στο τέλος δεν πρόκειται να δώσουν ώθηση ούτε στο συντηρητικό του κόμμα, ούτε στην ίδια την Ελλάδα», επισημαίνει η Γερμανική εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός ήθελε να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητας του με την πρόωρη αποδέσμευση από το πρόγραμμα εξυγίανσης που επιτηρείται από την τρόικα. Ήλπιζε σε εκφράσεις συμπάθειας, που τις έχει απόλυτα ανάγκη εν όψει πιθανών πρόωρων εκλογών, εάν απελευθέρωνε την χώρα του από τους ελεγκτές και κατέφευγε νωρίτερα στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας του με φρέσκο χρήμα (…) Όμως αυτή η συμβολική κίνηση εθνικής υπερηφάνειας έχει μετατραπεί σε παταγώδη αποτυχία» παρατηρεί η Γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι οι αυτές οι χρηματαγορές, προς τις οποίες στρέφει τις προσδοκίες του ο πρωθυπουργός, δεν εμπιστεύονται την βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όσο δεν υπάρχουν ελεγκτές. «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αυτό δεν θα υπάρχει όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για νέες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Η εφημερίδα περιγράφει τα διλήμματα του Έλληνα πρωθυπουργού, την αποτυχία της κυβέρνησής του να εκπονήσει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, την ροπή ορισμένων υπουργών του στην παλιά πελατειακή λογική και την κόπωση των Ελλήνων απέναντι στη λέξη «μεταρρυθμίσεις» και καταλήγει:

«Ιδιαίτερα αυτή την στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται την προσοχή των Ευρωπαίων εταίρων της. Εάν δεν είναι ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να είναι οι Ευρωπαίοι αυτοί που θα δώσουν μηνύματα ελπίδας ότι η εξυγίανση των δημοσιονομικών και τα μέχρι τώρα μικρά βήματα μεταρρυθμίσεων δεν πήγαν χαμένα. Φυσικά στο τέλος οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν και με ποιον θα συνεχίσουν στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Το σαφέστατο μήνυμα των Γερμανών προς τον πρωθυπουργό είναι να ακολουθήσει κατά γράμμα τα όσα έχει συμφωνήσει μαζί τους και να μην παρεκκλίνει. Αυτό που κάνουν είναι να του δείχνουν κάθε μέρα με τρόπο πως πλησιάζει την έξοδο με την τακτική του και να τον προειδοποιούν για τη συνέχεια. Το θέμα είναι πως έχει συμφωνήσει μαζί τους και δεν ανέχονται αλλαγή των συμφωνηθέντων. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που κάνουν λόγο για «Ελληνικές αντιφάσεις».

Αναμένονται άμεσες και ραγδαίες εξελίξεις στην Ελληνική πολιτική σκηνή και γι' αυτό θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.