Στα πρόθυρα ύφεσης βρίσκεται η ευρωζώνη για τρίτη φορά σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Standard & Poor’s, Jean-Michel Six. «Ο κίνδυνος τριπλής ύφεσης έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Six σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη (18/11).
Η ζώνη του ευρώ έχει υποστεί δύο διαδοχικές υφέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, την μία το 2009 και την άλλη το 2012-2013, που συνιστούν τη λεγόμενη διπλή (double-dip) ύφεση. Η ευρωζώνη κινδυνεύει να διολισθήσει στην τρίτη (triple-dip) ύφεση της από το 2008, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα με τον Six, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του 2013 έχει ήδη «κορυφωθεί», και τώρα η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί γύρω στο μηδενικό επίπεδο. «Πιθανότατα θα αποφύγουμε την τριπλή ύφεση, όμως θα είναι στο "παρά πέντε"», σχολίασε.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν πως η οικονομία στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% το γ’ τρίμηνο, έναντι του προβλεπόμενου 0,1%. Οι σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την οικονομική ευρωστία της ευρωζώνης παραμένουν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.
Ο Six υποστήριξε πως αν η ECB δεν αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, «ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ υπολογίσιμος». Ο ίδιος ανέφερε πως το «βασικό σενάριο» που φαντάζεται είναι ότι η ECB θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του επόμενου έτους. «Κινούμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή, παίζεται η φήμη της ECB καθώς αναλαμβάνει όλο και περισσότερα ρίσκα… συμπληρώνω όμως ότι αυτό πιθανότατα είναι απαραίτητο».
Σύμφωνα με τον Six, πάντως, η ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση το 2015 και στις αρχές του 2016, λόγω και της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου του οποίου η Ευρώπη είναι αποκλειστικά και μόνο εισαγωγέας. «Θα κερδίσουμε περίπου 10 ευρώ ανά πλήρη ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων μας χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο Six.
Έχω ξαναμιλήσει για το πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοσιονομική σύγκλιση που δεν σχεδιάστηκε και δεν επιχειρήθηκε ποτέ καθώς και η ταυτόχρονη υιοθέτηση κοινού νομίσματος σε ανισοβαρείς οικονομίες έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των μελών της ευρωζώνης καθώς επίσης και αγεφύρωτα κοινωνικά χάσματα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ε.Ε. Προσωπικά δεν ελπίζω σε καλυτέρευση ακόμα κι αν ο Draghi ξεκινήσει από αύριο την αγορά των ομολόγων ή/και των "σκουπιδιών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου