Η κυβέρνηση κρύβεται από τους δανειστές - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/11/2014

Η κυβέρνηση κρύβεται από τους δανειστές

Για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. H βασική διαφορά είναι στην προσέγγιση για το δημοσιονομικό κενό, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών το προσδιορίζουν στα 2,5 δις ευρώ, την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το σενάριο.

Το πρακτορείο επικαλείται δύο πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα οποία, «η κυβέρνηση αντιστέκεται προς το παρόν στην πίεση που ασκείται από την τρόικα για πρόσθετες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ». Το γεγονός αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, δημιουργεί για την Ελλάδα τον κίνδυνο να μείνει χωρίς προστασία από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος. Το δημοσίευμα κάνει λόγο επίσης και για το πρόγραμμα που έχει ήδη εκπονήσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα με διάρκεια μέχρι το 2016, παρά την αντίθετη δήλωση του πρωθυπουργού.

Μάλιστα η τρόικα φέρεται να είναι εξοργισμένη, επειδή η Αθήνα απέτυχε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα για να γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι προειδοποίησαν την Ελλάδα για την έλλειψη προόδου στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Από την μεριά της η κυβέρνηση αναφέρει ότι υπάρχουν και όρια, ενώ στελέχη της υπενθυμίζουν τα λάθη των δανειστών σε παλαιότερες εκτιμήσεις τους.

«Με την κυβέρνηση στην Αθήνα να αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι πιθανόν να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου για συμφωνία στα επόμενα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση και ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, από τις 6 Νοεμβρίου, είχε ζητήσει από τις Ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης και να αρχίσει η συζήτηση για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Η εκπρόσωπος του Dijsselbloem, Simone Boitelle, αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αναμονή για την έλευση της τρόικα στην Αθήνα, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια ενόψει του Eurogroup του Δεκεμβρίου είναι πλέον πολύ στενά. Και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, με την εκπρόσωπο της να απαντάει γενικά ότι «αυτό θα γίνει μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η Mina Andreeva απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις Ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας». Τέλος, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου