Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/11/2014

Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα

Πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και του Γαλλικού πρακτορείου μεταδίδουν πως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί μεγάλη ένταση. Αυτό που είναι αρκετά ανησυχητικό είναι οι δημόσιες κατηγορίες που αρχίζουν να απαγγέλλουν ο ένας για τον άλλο και οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο σκληρές. Έτσι φτάσαμε στη χτεσινή δήλωση του νέου προέδρου της Επιτροπής, που κατηγόρησε πλαγίως τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πως ψεύδονται στο λαό τους!

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Βρετανίας David William Donald Cameron και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi πως λένε ψέματα στους πολίτες τους σε ότι έχει σχέση με τις δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που κάποιοι πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν μετά τη σύνοδο», δήλωσε ο Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

«Κράτησα σημειώσεις και όταν συνέκρινα τα όσα ελέχθησαν στην αίθουσα και έξω από αυτή, διαπίστωσα ότι δεν συμπίπτουν», πρόσθεσε. «Είπα στον Matteo Renzi ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό», υπογράμμισε ο Juncker.

Αν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Durão Barroso «είχε ακούσει τους γραφειοκράτες, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα είχε αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο», υποστήριξε ο Renzi, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών να μην απορρίψουν τα σχέδια των προϋπολογισμών της Ιταλίας και της Γαλλίας.

«Οι επικρίσεις αυτές είναι επιπόλαιες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την άφιξή του στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Renzi είχε καταγγείλει την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έλαβε μια επιστολή με την οποία οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει «μια σημαντική απόκλιση» του Ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και ζητούν από τη Ρώμη να προτείνει τροποποιήσεις».

Η Ιταλική κυβέρνηση τελικά τροποποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2015 και πρότεινε την επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε να μειώσει το δομικό της έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,3% του ΑΕΠ της, έναντι 0,1% της μονάδας που προέβλεπε αρχικά.

Ο Juncker επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Cameron παρουσίασε στην κοινή γνώμη της Βρετανίας την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ της. «Δεν είναι ένα Βρετανικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. και πρέπει να βρούμε μια γενική λύση», υπογράμμισε Ο Βρετανός πρωθυπουργός για να λάβει το σχολιασμό του Juncker: «Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για κάποια κράτη απ’ ότι για τη Βρετανία. Οι Ευρωπαϊκές σύνοδοι γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στον twitter και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «σεβαστούν» τη χώρα του, καθώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεσή με του με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος με δηλώσεις του νωρίτερα αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των λόγων του. «Ζητώ να γίνει σεβαστή η Ιταλία, το παρελθόν της και το μέλλον της. Επιμένω στον σεβασμό που η χώρα αξίζει», ανέφερε ο Renzi..

«Δεν θα πάω στην Ευρώπη για να πω: σας παρακαλώ, ακούστε με», υπογράμμισε σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξή του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα σήμερα. Την Πέμπτη (6/11) ο Renzi είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει το κόστος των Ευρωπαϊκών θεσμών, αφού η επιτροπή του ζήτησε να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2015. «Θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία για όλα όσα δαπανώνται από αυτά τα παλάτια. Θα διασκεδάσουμε», είχε πει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Κι ο κλεφτοπόλεμος της μαριονέτας συνεχίζεται, για να κοιμάται ήσυχος ο αφελής Ευρωπαίος πολίτης που νομίζει πως ζει στην ονειρική δημοκρατική και αξιοκρατική Ευρώπη του 21ου αιώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου