Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (3)

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά μέσω μιας «πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους».

Όπως αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα, την οποία επικαλείται η Γερμανική εφημερίδα, στόχος είναι να δοθεί στην Ελλάδα «μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρουν ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο έγγραφο της Taskforce αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή της συνεργασίας». Σύμφωνα και πάλι με το τι ισχυρίζονται κυβερνητικοί κύκλοι, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να είναι τόσο λεπτομερή όσο είναι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μεμονωμένα μέτρα. Υπό συζήτηση φαίνεται πως βρίσκονται μερικές δεκάδες όροι (!)

Προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά οι Ευρωπαίοι προτίθενται να δώσουν στην Ελληνική κυβέρνηση σημαντικά οικονομικά κίνητρα. «Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα Ελληνικά ομόλογα», αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.

Να υπενθυμίσω πως στην αρχή της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη η ECB είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η Γερμανική εφημερίδα, η ECB και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα. Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται λόγος για αρκετά δισεκατομμύρια.

Η Handelsblatt καταλήγει λέγοντας πως σύμφωνα με την Task Force, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα ήταν «στα μισά του δρόμου μια πολύ περιεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων», λέει η χαρακτηριστικά εφημερίδα.

Φτάσαμε αισίως σε "τριλογία" δημοσιευμάτων (1ο μέρος, 2ο μέρος) σχετικά με την πολύκροτη έξοδο της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αλλά και το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. και δεν φαίνεται κάπου κοντά το τέλος. Όπως είναι ξεκάθαρο, όχι απλά δεν τελείωσε τίποτε αλλά αναμένεται συνέχεια με αμείωτη ένταση τουλάχιστον για ένα με ενάμιση χρόνο ακόμα. Συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν την παραπλάνηση του Ελληνικού λαού, έχοντας στο πλάι τους κι όλους τους "μικρούς" κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς κομπάρσους της κακόγουστης φαρσοκωμωδίας που λέγεται πολιτική σκηνή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.