Μέτριο πλάνο, μετρίων ανθρώπων

Το αδιέξοδο του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου έχει αρχίσει να ανησυχεί και τους ίδιους τους πρωτεργάτες και δημιουργούς του. Αναμφίβολα το ΔΝΤ είναι από τους θεσμικούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες της διοίκησής του αντανακλούν την κακή πορεία του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου. Όπως μεταδίδουν τόσο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Madeleine Odette Lagarde, δήλωσε ότι φοβάται μια μακρά περίοδο «μέτριας» οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων και της χρηματοοικονομικής αστάθειας.

Υπάρχει ο κίνδυνος «ο κόσμος να παραμείνει εγκλωβισμένος για ένα ορισμένο διάστημα σε ένα επίπεδο μέτριας ανάπτυξης» τόνισε η Lagarde κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Washington, υπονοώντας ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στην έκθεση της επόμενης Τρίτης (7/10). «Ναι, υπάρχει ανάκαμψη αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε –και μπορούμε όλοι να το νιώσουμε– το επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης απλά δεν είναι αρκετά καλό», ανέφερε.
«Ο κόσμος χρειάζεται να ορίσει υψηλότερους στόχους και να προσπαθήσει περισσότερο.
Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλέπαμε πριν από 6 μήνες» υπογράμμισε επιπλέον αναφερόμενη κυρίως στην ισχνή ανάπτυξη της ευρωζώνης αλλά και στη συρρίκνωση της οικονομίας σε ορισμένες από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην ομιλία της στο πανεπιστήμιο της Georgetown, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε επιπλέον το βάρος των γεωπολιτικών «κινδύνων» για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα· επισήμανε κυρίως τις εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Ebola. «Μια εξάπλωση της επιδημίας του ιού Ebola στην Αφρική [...] θα μπορούσε να σημάνει ένα σημαντικό κίνδυνο για την περιοχή και ταυτόχρονα για τον κόσμο εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως και με προσοχή» προειδοποίησε η Christine Lagarde.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθετούν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ίδιες δημιουργούν ακόμη «πιο σημαντικούς κινδύνους» υπερβάσεων και ανάληψης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τη στιγμή που αρχίζει να διαγράφεται το τέλος της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, η Christine Lagarde απηύθυνε έκκληση να τεθούν «υπό παρακολούθηση» οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα μπορούσαν να πληγούν από την αποσταθεροποιητική μαζική εισροή κεφαλαίων.
«Το βασικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε την παγκόσμια οικονομία να αυξήσει την ταχύτητα (της ανάπτυξής) και να υπερβεί αυτήν που έχει αποδειχθεί έως σήμερα μια απογοητευτική ανάπτυξη».

Ήθελα να ήξερα τι άλλο σκέφτονται οι "σοφές κεφαλές" του πλανήτη που κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα τη ζωή εφτά χιλιάδων ετών που έχει μέχρι σήμερα ο πλανήτης. Το παράλογο, αλαζονικό και στα πρότυπα της Βαβέλ σχέδιο της παγκοσμιοποίησης φαντάζει πιο αδιέξοδο από ποτέ. Το παραδέχονται οι δημιουργοί του αλλά συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Έτσι είναι ή εγώ βλέπω λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.