Ο Μέγας Putin - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/10/2014

Ο Μέγας Putin

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin είναι ένας από τους πιο αγαπητούς, αν όχι ο αγαπημένος ξένος ηγέτης στην Κίνα. Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Πεκίνο, Jeremy Page, αρχίζει το δημοσίευμά του σε ένα από τα πιο κεντρικά βιβλιοπωλεία στην Κινεζική πρωτεύουσα. Το βιβλίο με εξώφυλλο του Putin βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ οι πωλητές επισημαίνουν στον δημοσιογράφο πως είναι σίγουροι ότι θα ξεπουλήσουν. Όπως εξηγεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι είναι ένας από τους ξένους ηγέτες για τον οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο το αναγνωστικό κοινό της Κίνας. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως πολλοί Κινέζοι τον προσφωνούν ως «ο Μέγας Putin» (Putin the Great).

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal εξηγεί ότι στην Κίνα παρατηρείται φρενίτιδα θαυμασμού για το πρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας. «Έπειτα από δεκαετίες αμοιβαίας καχυποψίας (μεταξύ Κίνας και Ρωσίας) -και μία μικρή διασυνοριακή διένεξη- Πεκίνο και Μόσχα τώρα πια βαδίζουν πιο κοντά, καθώς επιχειρούν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ.
Οι πρώην αντίπαλοι για την ηγεσία του Κομμουνιστικού κόσμου πλέον μοιράζονται τον αντιδυτικό εθνικισμό που θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αιτιολογήσει τη στάση του Κινέζου προέδρου Xí Jìnpíng απέναντι στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Hong Kong. Το Πεκίνο κατηγορεί τις δυτικές κυβερνήσεις για τις διαδηλώσεις στο Hong Kong, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Putin πέρυσι για τις διαδηλώσεις στο Κίεβο».

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει το ρεπορτάζ του παραθέτοντας μια σειρά ερευνών που έχουν γίνει στην Κίνα και αποτυπώνουν την δημοτικότητα του Putin και της Ρωσίας. Για παράδειγμα σχετικά με την αντιμετώπισή της στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με το κινεζικό κέντρο ερευνών Pew, το 66% των Κινέζων πολιτών επικροτούν τη στάση της Μόσχας πάνω στο Ουκρανικό ζήτημα, σε σχέση με το 47% που ήταν έναν χρόνο πριν. Μια άλλη δημοσκόπηση από το Ιn Touch Today, έδειξε ότι το 92% των Κινέζων ενέκριναν την τακτική του Putin σε σχέση με την Κριμαία τον περασμένο Μάρτιο.

«Η προσωπικότητα του Putin είναι εντυπωσιακή -ως ανθρώπου, ως ηγέτη. Ο κινεζικός λαός την βρίσκει γοητευτική. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ρωσίας» λέει στη Wall Street Journal o Zhao Huasheng, αναλυτής των Σινο-Ρωσικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Fudan της Shanghai και προσθέτει: «Ρωσία και Κίνα μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη».

Αυτό που γίνεται με τον Putin, εξηγεί ο δημοσιογράφος της Αμερικανικής εφημερίδας, είναι εν μέρει αυτό που αποκαλούμε στις διεθνείς σχέσεις «realpolitik». «Η Ρωσία χρειάζεται την αγορά και τα κεφάλαια της Κίνας, κυρίως μετά τις κυρώσεις της Δύσης -απόρροια της Ρωσικής στάσης στην Ουκρανική κρίση- την ίδια ώρα που το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως μια πηγή διπλωματικής υποστήριξης και ζωτικής σημασίας ενεργειακών πόρων».

Μάλιστα, το ρεπορτάζ υπενθυμίζει πως τον Μάιο οι δυο χώρες κατέληξαν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία στην οποία αναφέρεται ότι η Ρωσία θα είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας για τα επόμενα 30 χρόνια. Για την ακρίβεια, θα εξάγει στην ασιατική χώρα 400 δις δολαρίων φυσικό αέριο.

Τα παραδείγματα που δείχνουν τη δημοτικότητα του Putin και εξιστορούνται στο ρεπορτάζ είναι πολλά και έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: Ο Putin ενσαρκώνει τον ηγέτη που στέκεται μπροστά στη Δύση και τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Σημ. ΜΒΒ: Για όποιον επιθυμεί να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο του Jeremy Page στα Αγγλικά και δεν είναι συνδρομητής της εφημερίδας, υπάρχει διαθέσιμο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου