Το Αιγαίο βράζει - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/10/2014

Το Αιγαίο βράζει

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου κινείται και προκαλεί τις τελευταίες ημέρες το Τουρκικό «Barbaros Hayreddin Pasa». Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία επιλέγει να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι μαζί με το «Barbaros Hayreddin Pasa» πλέουν στην περιοχή και δύο πολεμικά πλοία για να το συνοδεύουν. Δημοσιεύματα από την Κύπρο έκαναν λόγο για ύπαρξη και τουρκικού υποβρυχίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν είχε γίνει γνωστή. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία του «Barbaros Hayreddin Pasa» εντός των «οικοπέδων» της Κυπριακής ΑΟΖ για την ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργεί.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, οι 28 χώρες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκική κυβέρνηση πως η επιθετικότητα που επιδεικνύει στην περιοχή δεν θα γίνει ανεκτή. Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και άφησαν να γίνει σαφές ότι η ένταξη στην Ε.Ε. σχετίζεται άμεσα με τις προκλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν αυτού τίποτε! Θυμίζω πως στην Ρωσία επέβαλλαν κυρώσεις και μάλιστα άδικα με δεδομένο του ότι οι Ρώσοι δεν ήσαν ένοχοι! Εδώ οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. απλά κάνουν συστάσεις στην Τουρκία φανερώνοντας το πόσο στημένο είναι το παιχνίδι.

Η Κύπρος από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει οκτώ μέτρα-αντίποινα κατά της Τουρκίας και επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η επιθετικότητα αυτή δεν θα γίνει ανεκτή. Η Τουρκία, πάντως, δια στόματος Ahmet Davutoğlu συνεχίζει να μιλάει για τα δικά της «δικαιώματα» στην ΑΟΖ της περιοχής και προσπαθεί να συσχετίσει την αντιπαράθεση αυτή με μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό ζήτημα.

Δυστυχώς και πάλι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιδρούν μετά τα γεγονότα! Κι όμως, κάποιοι από εμάς φωνάζαμε πολύ πριν (5 Οκτωβρίου, 9 Οκτωβρίου) να συμβούν όλα αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου