Πολεμικές ετοιμασίες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/10/2014

Πολεμικές ετοιμασίες

Ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα των Ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών κατέγραψε το NATO στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιεί το NATO, μέσα σε διάστημα 24 ωρών, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, αεροσκάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία για αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών Ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που «έκαναν ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και του Ατλαντικού». Στα όσα αναφέρει το NATO διευκρινίζεται πως δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις, τονίζεται όμως πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα το NATO αναφέρει πως τέσσερα Ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev-93 και τέσσερα σκάφη ανεφοδιασμού Ilyushin-78 πραγματοποίησαν την Τρίτη (28/10) πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να παρέχουν σχέδια πτήσης ώστε να μπορούν να καταγραφούν από τις υπηρεσίες της πολιτικής αεροναυτιλίας και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενος κίνδυνος στους εμπορικούς αεροδιαδρόμους.

Το απόγευμα της Τετάρτης (29/10) τα ραντάρ του NATO εντόπισαν πάνω από τη Βαλτική τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95, δύο MiG-31, καθώς και σμήνος από συνολικά πέντε μαχητικά Sukhoi-27 και μαχητικά–βομβαρδιστικά τέταρτης γενιάς Sukhoi-34. Σύμφωνα με το NATO, ούτε η Ρωσική ομάδα μάχης είχε εκδώσει σχέδια πτήσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, εκπρόσωπος του Νορβηγικού στρατού σχολίασε πως: «Βλέπουμε Ρωσικά αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο μας σε σταθερή βάση, αλλά αυτή τη φορά ήταν ασυνήθιστα μεγάλος ο αριθμός των μαχητικών». Το NATO δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις Ρωσικών αεροσκαφών μέσα στο 2014, που είναι συνολικά τρεις φορές περισσότερες από ότι σε ολόκληρο το 2013.

Αν συνυπολογίσει κανείς και όλα όσα έγραφα για τις κινήσεις των Ρώσων στην Αρκτική, είναι εύκολο να καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάτι ετοιμάζεται. Παρότι λένε πως οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν ξεκινούν τον χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Εκτός αν ο χειμώνας περάσει με ετοιμασίες γεγονότων που θα βιώσουμε την άνοιξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου