Ο χειμώνας του τραπεζικού συστήματος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/10/2014

Ο χειμώνας του τραπεζικού συστήματος

Τρεις Ελληνικές τράπεζες, τρεις Ιταλικές, δύο Αυστριακές πρόκειται να αποτύχουν στα stress tests, ενώ υπάρχει επίσης πολύ σοβαρή πιθανότητα να συμβεί το ίδιο σε μία Κυπριακή, μία Πορτογαλική και μία Βελγική, αναφέρει το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe news, επικαλούμενο πηγές του κλάδου που δεν κατονομάζει. Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει την είδηση όπως κάνουν άλλωστε και πολλά άλλα ειδησιογραφικά πρακτορεία διεθνώς.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν περνούν τα tests, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς τα στοιχεία εξετάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg που επίσης αναμεταδίδει την είδηση με βάση το δημοσίευμα του Efe news, τα στοιχεία μπορεί ακόμη να αναθεωρηθούν καθώς είναι προκαταρκτικά, ενώ προσθέτει πως οι Ισπανικές τράπεζες αναμένεται να «περάσουν» τα stress tests.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αλλά και τραπεζικοί κύκλοι που προεξοφλούν θετικά αποτελέσματα στα stress tests. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα «νούμερα» για τις Ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει και είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Μένει να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

Η διαδικασία προβλέπει ότι τα τελικά μεγέθη αφού επικυρωθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ECB στην συνεδρίασή του σήμερα (22/10) και αύριο (23/10) στην Φρανκφούρτη. Επισήμως στις διοικήσεις των τραπεζών θα δοθούν την Πέμπτη (23/10) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δ.Σ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν δύο ημέρες διορία για να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας έτσι ώστε την Κυριακή (26/10) το μεσημέρι τα μεγέθη αυτά να ανακοινωθούν από την ECB στην συνέντευξη που θα δοθεί στην Φρανκφούρτη.

Από την Κύπρο πάντως υπάρχει κατηγορηματική διάψευση στο γεγονός ότι κάποια από τις Κυπριακές τράπεζες θα αποτύχει στα stress tests. Αναφέρεται πως η Τράπεζα Κύπρου, με κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 15,1%, έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Ο Συνεργατισμός, με κεφάλαια 13,6%, έχει δικλείδα ασφαλείας 1 δις ευρώ από το πρόγραμμα και η Κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να το αξιοποιήσει. Η Ελληνική Τράπεζα, με κεφάλαια 8%, έχει ήδη ανακοινώσει ότι με βάση τα αποτελέσματα των tests θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Να σημειώσω πως για να πετύχουν στα ακραία σενάρια των ασκήσεων των Ευρωπαϊκών αρχών, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν κεφάλαια τουλάχιστον 5,5%.

Είπα και στο παρελθόν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Η πρωινή μου ανασκόπηση στην παγκόσμια οικονομία, όπως και η παρούσα είδηση, απλά επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μου. Κι ακόμα είμαστε μόλις λίγο μετά τα μισά του Οκτωβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου