Η ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο με πρωτοστάτες όχι τόσο τις οικονομίες του Νότου, αλλά αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας που παρουσιάζουν σημάδια είτε επιβράδυνσης στην ανάπτυξη, είτε ύφεσης. Η οικονομία των ΗΠΑ περνάει την μία κρίση μετά την άλλη και μέχρι σήμερα δεν έχει βρει τη συνταγή της επιστροφής στην ανάπτυξη παρά την δυνατότητα που έχει για εκτύπωση χρήματος. Αλλά και στις αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής η πορεία των οικονομιών δεν είναι ότι καλύτερο θα περίμενε κανείς.
Η οικονομία της Ρωσίας πρόσφατα υποβαθμίστηκε, ενώ στη Βραζιλία από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο, διολισθαίνοντας σε ύφεση. Επίσης το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας IBGE ήταν χειρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ύφεση της τάξεως του 0,4%. Πρόκειται για την δεύτερη διαδοχική τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ στη Βραζιλία, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση.
Στην Ινδία, μόλις στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και αφού προηγήθηκε η εκλογή νέας κυβέρνησης άρχισε να σημειώνει κάποια πρόοδος. Στην Νότια Αφρική η οικονομία δείχνει ακόμα να μην έχει ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της Africa Bank που είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Νοτίου Αφρικής από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που οδήγησε σε πτώση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά δισεκατομμύρια rand. Επίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της οικονομίας της Ν. Αφρικής σύμφωνα με την προειδοποίηση της Standard Chartered. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που προκλήθηκε στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής είναι η στάση της Toyota South Africa, της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη χώρα, που ήταν μία από τις εταιρείες που ακύρωσαν την έκδοση ομολόγων λόγω του αρνητικού επενδυτικού κλίματος από την κατάρρευση της African Bank.
Στην Κίνα η πτωτική πορεία της αγοράς ακινήτων επιβάρυνε τη μεταποιητική παραγωγή και τις επενδύσεις στην Κίνα, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να καταγράψει μείωση της τάξης του 7,3% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα ασθενέστερα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας τροφοδότησαν εκτιμήσεις ότι δεν θα επιτευχθεί ο επίσημος στόχος της για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2014. Συνεπώς οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως η Κίνα θα πρέπει να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αποφύγει μία εντονότερη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, με τους αναλυτές να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής θα συνεχίσουν να προωθούν περισσότερα διορθωτικά μέτρα ή αν θα προχωρήσουν σε μία πιο επιθετική πολιτική όπως στη μείωση των επιτοκίων. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα μπορεί να ανεχθεί έναν λίγο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και ότι το βασικό είναι να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η απασχόληση για να αποφευχθεί μία κοινωνική αναστάτωση.Η Ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μειώσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους παρότι ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο η Κίνα να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, εκτός εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν έντονα.
Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τις ανησυχίες για το χρέος της Ιαπωνίας που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, θα οδηγηθούμε στο λογικό ερώτημα: Αφού όλες οι οικονομίες καταρρέουν γιατί δεν γίνεται αλλαγή πολιτικής; Αφού αποδεδειγμένα η παγκόσμια εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική είναι αποτυχημένη, γιατί όλοι επιμένουν στην εφαρμογή της; Ποιοι είναι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι που βασανίζουν έναν πλανήτη ολόκληρο με σχήματα και πολιτικές που προξενούν δυστυχία; Ποιοι κερδίζουν την ώρα που όλα τα κράτη του κόσμου χάνουν και τα στοιχειώδη και βυθίζονται στην ανέχεια;
Στο περιγιάλι το κρυφό
κι άσπρο σαν περιστέρι
διψάσαμε το μεσημέρι·
μα το νερό γλυφό.
Πάνω στην άμμο την ξανθή
γράψαμε τ' όνομά της·
ωραία που φύσηξεν ο μπάτης
και σβύστηκε η γραφή.
Mε τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος,
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.
Το κακό είναι πως δεν αλλάξαμε ζωή παρά την σωστή προτροπή του ποιητή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου