Πυρετώδεις Ρωσικές ετοιμασίες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/10/2014

Πυρετώδεις Ρωσικές ετοιμασίες

Το ότι η Ρωσική πολεμική μηχανή ετοιμάζεται πυρετωδώς δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία. Μετά από την πετυχημένη άσκηση της 10ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε στην εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava από πυρηνικό υποβρύχιο, προχτές Τετάρτη 29/10 ακολούθησε η δεύτερη και πάλι επιτυχημένη εκτόξευση από το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο K-535 Yury Dolgoruky τύπου 955 (Borei), σύμφωνα με δημοσίευμα της "Russia Beyond the Headlines".

Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από θέση βυθού στη θάλασσα Barents, με συνολικά 16 πυραύλους «φορτωμένους» στο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου της Αμύνης υποστράτηγος Igor Konashenkov δήλωσε πως «η εκτόξευση έγινε από το υποβρύχιο Yury Dolgorusky σε βυθισμένη θέση. Τηρήθηκαν όλες οι παράμετροι της τροχιάς των πυραύλων κατά την διάρκεια της πτήσεις και όλες οι κεφαλές του Bulava χτύπησαν το στόχο στο πεδίο βολής Kura, στη χερσόνησο Kamchatka, στην Ρωσική Άπω Ανατολή».

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός της Αμύνης Yuri Borisov, «οι κεφαλές βρήκαν στόχο στην καθορισμένη περιοχή με την απαιτούμενη ακρίβεια. Η εκτόξευση πυραύλου εντοπίστηκε από τη θέση Pechora του δικτύου προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Έτσι έχουμε κάνει επίσης και έναν ολοκληρωμένο έλεγχο του συγκεκριμένου σταθμού [ραντάρ]».
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, είναι η πρώτη φορά πραγματοποιείται δοκιμή τέτοιου βεληνεκούς με πλήρες φορτίο πυραύλων.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Bulava έχουν βεληνεκές 10.000 χιλιόμετρα και μεταφέρουν 10 υπερηχητικές αυτόνομες πυρηνικές κεφαλές, με απόδοση 100-150 χιλιάδες τόνους η καθεμία.

Το πυραυλοφόρο πυρηνικό υποβρύχιο Yury Dolgoruky είναι τέταρτης γενιάς και κατασκευάστηκε το 1996. Με την ανακατασκευή του από την εταιρεία Borey, έγινε εγκατάσταση συστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας και βελτιώθηκε σημαντικά η υδροδυναμική του σκάφους.
Μέχρι το 2020 η Ρωσία εκτιμά πως θα διαθέτει 8 πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borei.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Interfax-AVN, η τρίτη και τελευταία εκτόξευση πυραύλου Bulava θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο από το επίσης πυρηνικό πυραυλοφόρο υποβρύχιο τύπου Κ-550, Alexander Nevsky.

Φαίνεται πως ο πλανήτης μπαίνει σιγά-σιγά σε τροχιά αναδιάταξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου