Η θωράκιση της Ρωσίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/10/2014

Η θωράκιση της Ρωσίας

Η Ρωσία φαίνεται πως ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο χωρίς να αφήνει στην τύχη τίποτε. Όπως ανακοίνωσε χτες το ειδησιογραφικό πρακτορείο Interfax και αναμεταδίδει η "Russia Beyond the Headlines" η Ρωσία έχει ετοιμάσει σχέδιο για την προστασία του internet στο εσωτερικό της και συζητά την ανάπτυξη κοινής πολιτικής με τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS) για την προστασία των ζωτικής σημασίας τομέων του διαδικτύου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός των Επικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης Nikolai Nikiforov.

«Το εν λόγω σχέδιο υπάρχει αλλά δεν παύει να αναπτύσσεται, διότι οι απειλές και ο τρόπος που εμείς απαντάμε σε αυτές διαρκώς εξελίσσονται. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους εταίρους μας, κυρίως με τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού BRICS, για να προστατεύσουμε τη θέση μας από κοινού προκειμένου οι ζωτικής σημασίας τομείς του internet να μην εξαρτώνται από οποιαδήποτε καταστροφική εξωτερική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nikiforov.

Το σχέδιο πρόληψης ενδεχόμενης απόπειρας αποκοπής του Ρωσικού internet έχει ήδη αναπτυχθεί, είπε ο Nikiforov στους δημοσιογράφους: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε το εγχώριο διαδίκτυο να μπορεί να αντισταθεί σε ενδεχόμενη εξωτερική παρέμβαση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη διασυνοριακή κυκλοφορία, όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα αναπτύσσονται με ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, βήμα με το βήμα».

Ταυτόχρονα, στην πλήρη κάλυψη της περιοχής της Αρκτικής με δέκα τεχνικούς σταθμούς ραντάρ προχωρά η Ρωσία ώστε από το 2015 να είναι «έτοιμη να εντοπίσει και να αναχαιτίσει κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη τόσο από το Βορρά όσο και την Ανατολή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sergey Kuzhugetovich Shoygu.

Στην χτεσινή (28/10) συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του υπουργείο της Αμύνης, ο υπουργός τόνισε πως η Ρωσία είχε επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της στην παγωμένη περιοχή της Αρκτικής, ενώ έχει αναπτύξει τις υποδομές και στα γύρω νησιά. Πρόσφατα ξεκίνησε η αποκατάσταση των αεροδρομίων στα νησιά της Novosibirsk (Νέα Σιβηρία), ενώ προχωρά και το έργο της ανοικοδόμησης/αναβάθμισης των υποδομών των βάσεων, στους τομείς των νησιών Novaya Zemlya (Νέα Γη), Tiksi και Zemlya Frantsa-Iosifa (γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ). Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αφορά κυρίως στη στρατηγική αεροπορία και στην ενεργοποίηση των ερευνητικών αποστολών του Ρωσικού υπουργείου της Αμύνης.

Επίσης η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει 13 αεροδρόμια στην περιοχή της Αρκτικής για να διατηρήσει τη στρατιωτική ασφάλεια της όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Άμυνας, Αντιπτέραρχος Mikhail Mizintsev: «Δεκατρία αεροδρόμια, ένα κέντρο εκπαίδευσης της αεροπορίας στο έδαφος, καθώς επίσης δέκα ραντάρ και επίγειοι σταθμοί καθοδήγησης του αέρα πρόκειται να κατασκευαστούν [...]».

Οι υποδομές, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί και οι μονάδες που διαμορφώνονται στην περιοχή για να διατηρήσει τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά του Kotelny και του Wrangel, στην Alexandra Land και στην Novaya Zemlya, καθώς επίσης και στο Cape Schmidt.

Το επονομαζόμενο "Βόρειες Προμήθειες" σχέδιο προετοιμασίας για το χειμώνα και για τη διατήρηση της κατοχής της ευρύτερης περιοχής της Αρκτικής έχει εφαρμοστεί στο 100%. Περισσότεροι από 39.000 τόνοι υλικών και πάνω από 123.000 τόνοι άλλων εμπορευμάτων έχουν παραδοθεί, είπε ο Mizintsev.

Μένει να δούμε που θα καταλήξει όλη αυτή η κινητικότητα και η αναστάτωση που παρατηρείται όχι μόνο στην Αρκτική, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είπαμε άλλωστε πως ο χειμώνας φέτος θα είναι και βαρύς και μακρύς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου