Η πολιτική της ανικανότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/10/2014

Η πολιτική της ανικανότητας

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε χτες (20/10) ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας (1995-1997) Jean Arthuis, σχετικά με τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία, όπως είπε, θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2014 στα 30 δις ευρώ.

«Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία», επεσήμανε ο Arthuis σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό site EurActiv, όπου επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δημιουργούμε ένα "φαινόμενο χιονοστιβάδας" για το συσσωρευμένο χρέος, αφού τα χρέη της Ε.Ε. ήταν €11 δις στο τέλος του 2011, €16 δις στο τέλος του 2012, €23 δις στο τέλος του 2013, και θα μπορούσαν να φθάσουν στα €30 δις μέχρι το τέλος του 2014. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», καταλήγει ο Arthuis.

Με την ανησυχία για την ενδεχόμενη επανεμφάνιση οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη. «Πρόκειται για ένα σήμα αφύπνισης σε όλη την ηγεσία της ευρωζώνης: η στρατηγική που ακολουθείται, με ισχυρή έμφαση στους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν είναι αποτελεσματική», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Charles H. Dallara.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους με τον απόηχο από την κρίση χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009 από την Ελλάδα να αντηχεί γύρω τους, με τη βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας και την παγκόσμια μείωση των μετοχικών αξιών κατά περισσότερο από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τώρα τον Οκτώβριο.

Η οικονομία στην ευρωζώνη ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο πληθωρισμός, που ανήλθε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, δεν φαίνεται να επανέρχεται πριν από το 2017 στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Κατά καιρούς διάφοροι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι της Ε.Ε. έχουν αποφανθεί ή έχουν δηλώσει πως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Εν τούτοις κανείς δεν πήρε την απόφαση και κανείς δεν προχώρησε σε αλλαγή αυτής της πολιτικής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και δεδομένο το φαινόμενο της λειψανδρίας της εποχής μας. Μία εποχή που δεν έχει αναδείξει ηγέτες και συνεπώς δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά της, τα οποία απεναντίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται. Κοιτάξτε έναν-έναν τους παγκόσμιους κυβερνήτες, τους αξιωματούχους της Ε.Ε., τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το επιτελείο του και όποιον άλλο θέλετε. Όλοι κατευθυνόμενοι, χωρίς πολιτική κρίση, με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και ανικανότητας. Μοιραία λοιπόν, μια εποχή που το καλύτερο που έχει αναδείξει σε ηγέτες και πολιτικούς είναι ο Putin και ο Erdoğan, δεν μπορεί παρά να περιμένει τίποτα, παρά μόνο να δει το τέλος. Αυτή η κατάσταση στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι η παγκόσμια ασυνεννοησία και μοιραία κάποια στιγμή η γενικευμένη σύρραξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου