Όλοι έχουν την τιμή τους - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/10/2014

Όλοι έχουν την τιμή τους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Petro Oleksiyovych Poroshenko δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Ρωσία, κατά τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, σε μια προσωρινή τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία και τόνισε ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η μεταξύ τους διένεξη για το φυσικό αέριο. «Βάσει των διαβουλεύσεων μου μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση», δήλωσε ο Poroshenko σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες (18/10) βράδυ από τα Ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Να θυμίσω πως στο Μιλάνο την Παρασκευή (17/10) ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin είχε ήδη κάνει λόγο για πρόοδο και για «συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο», μετά από τις επαφές που είχε με τον Petro Oleksiyovych Poroshenko.

Ο Ρωσικός όμιλος της Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια του φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δεχόταν την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα ως επακόλουθο της ανόδου στην εξουσία της φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλου χρέους από την μεριά της Ουκρανίας προς την Ρωσία. Όσον αφορά την τιμή «καταλήξαμε σε συμφωνία, η Ουκρανική θέση έγινε de facto αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα. Οι Ρώσοι δέχτηκαν» δήλωσε ο Poroshenko που εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε την τιμή στα 325 δολάρια, μια πρόταση που ωστόσο η Μόσχα αρνείται. Η τιμή σήμερα είναι ορισμένη στα 485 δολάρια.

Ο Poroshenko είχε επανειλημμένες επαφές την Παρασκευή με τον Putin, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών αλλά και μια κατ' ιδίαν συνάντηση, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Μιλάνου. Οι δύο άνδρες είχαν κάνει λόγο για πρόοδο στη διένεξη για το φυσικό αέριο, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 21/10 στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο υπουργών αυτή τη φορά.

Τι κι αν έγινε τόσος θόρυβος γύρω από την Ουκρανική κρίση; Τι κι αν σκοτώθηκαν τόσες ψυχές ανθρώπων; Τι κι αν απειλήθηκε μια παγκόσμια σύρραξη; Τελικά αυτό που μένει ως συμπέρασμα από αυτή την "κρίση" είναι το ότι όλα τακτοποιούνται, αρκεί να βρεθεί η σωστή τιμή. Η σωστή τιμή είναι αυτή που στέλνει στο περιθώριο και στα αζήτητα και τις ιδεολογίες και την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου