Η συνέχεια και η επιβεβαίωση των όσων έγραφα στις 11/10 σχετικά με την Γερμανική μέθοδο κατοχής μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να δοθεί από την επικαιρότητα: Ήταν θέμα χρόνου να μπουν στο παιχνίδι εναντίον της Γαλλίας και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανική πλευρά πιέζουν τον Hollande να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα λιτότητας και σε δομικές αλλαγές, το κλίμα για τους Γάλλους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή) της «Wall Street Journal», ο οίκος Fitch έβαλε σε επιτήρηση τη Γαλλία για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative) από την αξιολόγηση ΑΑ+, όπου βρίσκεται τώρα. Ο οίκος επικαλείται την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, την εξασθένηση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σταθεροποίησης του χρέους.
«Κατά την άποψη της Fitch, οι τελευταίες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και τις δεσμεύσεις της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε. πλήττουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία. Είναι η δεύτερη φορά που η Γαλλική κυβέρνηση ανέβαλε την επίτευξη του ορίου ελλείμματος 3% της Ε.Ε. από τα τέλη του 2012. Αυτό συμβαίνει παρά την εισαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου των Δημοσίων Οικονομικών και του νέου φορολογικού πλαισίου στη Γαλλία, καθώς και το ενισχυμένο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αναθεωρημένους Γαλλικούς στόχους μένει να φανεί. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την ασθενέστερη ανάπτυξη, τις προοπτικές του πληθωρισμού, τις φορολογικές επιδόσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γαλλία να υιοθετήσει ως αντάλλαγμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη. Ωστόσο, η Fitch δεν αναμένει καμία κύρωση ή αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της δυναμικής του χρέους της Γαλλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης που αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στις 12 Δεκεμβρίου.
Αλλά και για την Ιταλία το μέλλον δεν διαγράφεται ιδιαίτερα εύκολο: «Η κατάσταση μοιάζει ήδη τόσο πολύ με αυτή του 2011», δήλωσε χτες (15/10) ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Hans-Werner Sinn, επισημαίνοντας πως περίπου 67 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρθηκαν από την Ιταλία από επενδυτές το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που συνιστά ένα ιδιαίτερα «ανησυχητικό μήνυμα».
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Οικονομικού Τύπου στο Μόναχο, ο Sinn σημείωσε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, ενώ είχαν γίνει και μυστικές συζητήσεις με θέμα ακόμη και την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. «Δεν θέλω να πω ότι είναι και πάλι τόσο άσχημα. Δεν πιστεύω ότι η Ιταλία πρέπει ή πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος επανήλθε στην κριτική του για τον επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, επισημαίνοντας ότι με τα χαμηλά επιτόκια και την αγορά τίτλων εμποδίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Hans-Werner Sinn εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, ενώ προέβλεψε ότι το ευρώ θα υπάρχει και έπειτα από δέκα χρόνια, χωρίς όμως ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, ενώ «η κρίση θα αναζωπυρώνεται ξανά και ξανά, όσο δεν διευθετείται η οικονομική κρίση που βρίσκεται στο υπόβαθρό της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου