Ποιος όπλισε τους Αλβανούς;

Η λανθασμένη πολιτική εκτίμηση της κατάστασης στην Ευρώπη συχνά καταλήγει να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η Ε.Ε. επιμένει να θεωρεί πως τα Ευρωπαϊκά κράτη που δημιουργήθηκαν από τις διασπάσεις, τους πολέμους και τις παρεμβάσεις της, έχουν αποδεχτεί το ένα την ύπαρξη του άλλου και όλοι μαζί αποτελούν την Ευρώπη. Τεράστιο λάθος! Το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η έξαρση των εθνικιστικών φρονημάτων σε όλο το μήκος και το πλάτος της γηραιάς ηπείρου. Η Ε.Ε. ξεχνάει επίσης πως όλες οι μειονότητες που κάποτε η ίδια χρησιμοποίησε για να διαμορφώσει τον χάρτη της Ευρώπης όπως τον επιθυμούσε, δεν είναι απόλυτα ελέγξιμες αλλά απεναντίας είναι ορδές ανεξέλεγκτων εθνικιστών βαρβάρων που το μόνο για το οποίο είναι γνωστοί, τόσο στο πρόσφατο όσο και στο πιο μακρινό παρελθόν, είναι οι σφαγές και οι βιαιότητες.
Έτσι φτάσαμε στο έντονο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσαν τα προχθεσινά (14/10) γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε ότι το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε μια πολύ σοβαρή πολιτική πρόκληση που αποσκοπούσε στην προσπάθεια ταπείνωσης του Σερβικού λαού και τη δημιουργία μακρόχρονης και διαρκούς αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το ποιος κατηύθυνε το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο. Ο Σέρβος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η πρόκληση αποσκοπούσε στις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και ότι περιμένει με ανυπομονησία σχόλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί επιμερισμό της ευθύνης και της ενοχής.
«Προειδοποίησα τους εταίρους μας χθες πέντε φορές, στο διάστημα μεταξύ 18:00 και 18:50, για πιθανό σενάριο πρόκλησης από την πλευρά επίσημων προσώπων της Αλβανίας. Ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά φορούσαν και κασκόλ του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και ήταν σαφές ότι ήρθαν με αδιαμφισβήτητη πρόθεση να μας προκαλέσουν».
Ο Σέρβος πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι θα γινόταν στην περίπτωση που Σέρβοι οπαδοί πήγαιναν στα Τίρανα με σημαίες της «Μεγάλης Σερβίας» και τα διακριτικά των Četnici, τονίζοντας πως «τότε θα ήταν σκάνδαλο παγκόσμιων διαστάσεων».
«Δεν θα ακούσω από την Ε.Ε. ότι η ευθύνη είναι ίση, ας μην παίζουν με το περιστατικό [...] Καθήκον μου είναι να μην επιτρέπω σ’ εκείνους, τους οποίους κάποιος θεωρεί ότι είναι αφεντικά και κάνουν ότι θέλουν, να ταπεινώνουν αυτή χώρα και έτσι θα συμπεριφέρομαι και στο μέλλον» επεσήμανε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν το επεισόδιο θα επηρεάσει την αναγγελθείσα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama στο Βελιγράδι, ο Vučić είπε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος και υπογράμμισε ότι δεν φοβάται να συζητήσει με οποιονδήποτε επειδή έχει καθαρό μέτωπο και καθαρή συνείδηση. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επεισόδιο να επινοήθηκε ως πρόκληση ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Vladimir Vladimirovich Putin, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση για να εξακριβωθεί αν χθες υπήρξαν παραλείψεις, κυρίως της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας και από τα όργανα της τάξης.

Ερωτηθείς αν στο επεισόδιο συμμετείχε ο Olsi Rama, αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, επισήμανε ότι τα αρμόδια όργανα εξετάζουν την υπόθεση, σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκε τηλεχειριστήριο αλλά το τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο που κάποιος κατηύθυνε μέσω κινητού τηλεφώνου. «Πρέπει να αποδειχθεί ποιος χρησιμοποίησε το κινητό και ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού», ανέφερε ο Vučić, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.
Απαντώντας στην ερώτηση αν από τα όργανα της τάξης κρατήθηκε ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο Vučić απάντησε: «Είναι ερώτηση προς τον ίδιο, Αν εκείνος λέει ότι δεν (κρατήθηκε) γιατί εμείς να πούμε κάτι διαφορετικό;».
Κληθείς να σχολιάσει τα προσβλητικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του στη διάρκεια των επεισοδίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο Vučić είπε ότι «είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας» και ότι ο ίδιος πάντα θα αγωνίζεται για το δικαίωμα των ανθρώπων να λένε ακόμη και προσβολές.
«Το έκαναν μεγαλύτεροι ηγέτες από μένα, το έκανε και ο Nikola P. Pašić και είναι κάτι φυσιολογικό στον λαό μας. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Υποχρέωσή μου -και με αυτό έχω πρόβλημα- είναι να εμποδίζω προσπάθεια ταπείνωσης των πολιτών της Σερβίας».

Από την πλευρά της η Ε.Ε. εξέφρασε την «απογοήτευση» για τα όσα συνέβησαν δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Maya Kosyanchich, η οποία έκανε λόγο για «πράξη πρόκλησης»: «Είμαστε απογοητευμένοι από τη διακοπή του αγώνα εξαιτίας μίας προκλητικής ενέργειας [...] εκτιμούμε ότι οι Σερβικές αρχές αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με προκλήσεις στα στάδια και, σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της προγραμματισμένης επίσκεψης [σημ. ΜΒΒ: στο Βελιγράδι] του Αλβανού πρωθυπουργού Rama, τις προσεχείς ημέρες».

Είμαι περίεργος να δω την εξέλιξη του θέματος αλλά και το εάν και κατά πόσο η UEFA που είναι παιδί της Ε.Ε. θα συνεχίσει να φέρνει αντιμέτωπους, σε αθλητικό επίπεδο, λαούς που δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να επιβάλλει την ειρήνη, ούτε να χαράξει πολιτική. Όποιος ισχυρίζεται ή πιστεύει κάτι τέτοιο είναι ή αδαής ή έχει σκοπιμότητα. Ο αθλητισμός είναι και αυτός, δυστυχώς, μέσο εκτόνωσης ή/και χειραγώγησης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.