Η Ρωσία αποκόπτεται από το internet - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/09/2014

Η Ρωσία αποκόπτεται από το internet

Η Ρωσία μελετά τη δυνατότητα αποσύνδεσης του Ρωσικού internet σε περίπτωση πολέμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Dmitry Sergeyevich Peskov στο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι αρχές εξετάζουν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ρωσικού internet μπροστά στην “απρόβλεπτη στάση” των Δυτικών».
Οι Times της Μόσχας αναφέρονται στην αναζήτηση σχεδίων έτσι ώστε η Ρωσία να αποκόπτεται από το internet σε περίπτωση πολέμου, ενώ ο Guardian και αρκετές Δυτικές εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν αποσπάσματα ή ολόκληρη δημοσίευση της Vedomosti σχετικά με το θέμα.

Ο Peskov τοποθετήθηκε επίσης σε ότι αφορά στις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα Vedomosti που αναφέρουν ότι «λόγω της εντελώς απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της Ε.Ε., λαμβάνουμε μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέτρα που αφορούν την ασφάλεια του Ρωσικού internet μελετώνται διαρκώς σε διάφορα επίπεδα και από διάφορες διοικήσεις». Στο σημερινό δημοσίευμα της η Ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα (22/9) συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί η δυνατότητα να αποκόπτεται ο Ρωσικός κυβερνοχώρος από τον παγκόσμιο ιστό (WWW) σε περίπτωση πολέμου ή σε καταστάσεις κρίσης.

Η Vedomosti αναφέρει ότι θα γίνουν και άλλες συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να εξετασθεί η δυνατότητα λειτουργίας ενός Ρωσικού τμήματος του internet σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σε ερώτηση σχετικά για με την πρόθεση των Ρωσικών αρχών να «κόβουν» το internet στη χώρα, ο Peskov υποστήριξε πως η Μόσχα είναι «έτοιμη για όλες τις καταστάσεις», αλλά και πως δεν πρόκειται για μια «αποσύνδεση της Ρωσίας». «Η Μόσχα θέλει απλώς να προστατευθεί σε περίπτωση επιπλέον κυρώσεων της Δύσης που θα μπορούσαν να πλήξουν το internet», ανέφερε στην Vedomosti εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρεία παροχής πρόσβασης στο internet που επιθυμεί την ανωνυμία του.

Ο Ρώσος ειδικός στα μέσα ενημέρωσης, Mikhail Gourevitch, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για την αποσύνδεση της Ρωσίας. Το θέμα είναι να καθορισθεί πώς θα αντιδράσει [η Ρωσία] αν αποκοπεί από το παγκόσμιο internet και πώς θα εξασφαλίσει την ασφάλειά της» και εκτιμά πως «πρόκειται για μια απειλή τόσο ρεαλιστική όσο και μια εισβολή εξωγήινων».
Τέλος η Vedomosti αναφέρει «πως η επιβολή ενός ελέγχου στο Ρωσικό internet δεν θα ήταν κάτι απλό, επειδή το Ρωσικό internet, σε αντίθεση με το Κινέζικο, είναι βαθιά ενσωματωμένο στο παγκόσμιο δίκτυο».

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κάνει καμία κίνηση τυχαία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια χωρίς αυτή να είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Το ζητούμενο είναι οι ανόητοι πολιτικοί σχεδιαστές στην Washington και στις Βρυξέλλες να καταλάβουν πως απέναντί τους δεν έχουν κάποιο ανδρείκελο που γαλουχήθηκε στα πανεπιστήμια και στη νοοτροπία τους, αλλά έναν αληθινό ηγέτη που πάνω από την πατρίδα του δεν υπολογίζει κανέναν. Δεν έχει προκαλέσει με τη στάση του, δεν έχει ιμπεριαλιστική στάση κι ας προπαγανδίζουν το αντίθετο οι Δυτικοί, αλλά δεν ανέχεται να παίζουν με τη Ρωσία τα ανθρωπάκια της Δύσης. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η ειρήνη στον πλανήτη είναι στα χέρια ανεγκέφαλων που μάταια προσπαθεί να συνετίσει ο Ρώσος Πρόεδρος.

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑΜΑΙ ΡΩΜΗΟΣ21 Σεπτεμβρίου, 2014 21:22

    ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ http://www.youtube.com/watch?v=-o93nmYbqCU&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή