Η SWIFT εκθέτει την Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/09/2014

Η SWIFT εκθέτει την Ε.Ε.

Μετά την χτεσινή (18/9) τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Vladimirovich Putin σχετικά με την παραβίαση των αρχών του WTO που συνιστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και Ε.Ε. στην Ρωσία, ήρθε και η SWIFT να τις αφήσει εκτεθειμένες λέγοντας πως η συμβουλή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικής μεταφοράς SWIFT παραβιάζει τα δικαιώματα της εταιρίας. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση της SWIFT, σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS.

«Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αναφορές στο [δίκτυο της] SWIFT (στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της εταιρίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επιπλέον, αυτή η απόφαση είναι διακριτική και άνιση ρύθμιση» δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι πιθανές δράσεις της Ε.Ε. θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στη φήμη της εταιρίας. Η SWIFT σημειώνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επηρέασε τη συνεργασία της με τις Ρωσικές εταιρίες. Τόνισε επίσης ότι η αποστολή της SWIFT είναι να παραμένει παγκόσμιος και ουδέτερος φορέας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT - Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών) παρέχει ένα δίκτυο που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέσω ενός ασφαλούς, τυποποιημένου και αξιόπιστου περιβάλλοντος. Η Swift πωλεί επίσης το λογισμικό και τις υπηρεσίες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα περισσότερα για χρήση στο Δίκτυο SWIFTNet και στο ISO 9362. Οι Business Identifier Κώδικες (BIC) είναι ευρέως γνωστοί ως " Κώδικες SWIFT". Πρόεδρος της SWIFT είναι Yawar Shah από το Πακιστάν και Διευθύνων Σύμβουλος της είναι ο Gottfried Leibbrandt από την Ολλανδία.

Η πλειοψηφία των διεθνών διατραπεζικών μηνυμάτων χρησιμοποιεί το δίκτυο της SWIFT. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 η SWIFT συνδέει πάνω από 9.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 209 χώρες και περιοχές, που ανταλλάσσουν κατά μέσο όρο πάνω από 15 εκατομμύρια μηνύματα ημερησίως (σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 2,4 εκατομμυρίων μηνυμάτων ημερησίως που ήταν το 1995). Η SWIFT μεταφέρει οικονομικά μηνύματα με έναν εξαιρετικά ασφαλή τρόπο, αλλά δεν τηρεί λογαριασμούς για τα μέλη της και δεν ασκεί οποιαδήποτε μορφή εκκαθάρισης ή διακανονισμού.

Η SWIFT δεν διευκολύνει τη μεταφορά χρημάτων. Αποστέλλει τις εντολές πληρωμής οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν από τους λογαριασμούς του παραλήπτη που έχουν προσυμφωνηθεί μέσω των θεσμικών οργάνων. Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την ανταλλαγή τραπεζικών συναλλαγών πρέπει να έχει μια τραπεζική σύνδεση. 
Η SWIFT επίσης, φιλοξενεί ένα ετήσιο συνέδριο κάθε χρόνο που ονομάζεται SIBOS και στοχεύει ειδικά στο κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η αυθαιρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σκόνταψε σε ένα μεγάλο εμπόδιο: Τα οικονομικά συμφέροντα. Έστω κι έτσι ανακόπτονται τα σχέδιά τους και επιβεβαιώνεται το ότι δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Μπορεί να βρυχάται αλλά δεν είναι λιοντάρι! Γάτα είναι και μάλιστα δειλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου