Διάλογος των Πολιτισμών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/09/2014

Διάλογος των Πολιτισμών

Οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η άμεση ανάγκη άρσης των περιορισμών μονοπώλησαν τις εργασίες του διεθνούς forum που διεξήχθη στη Ρόδο. Στο forum «Διάλογος των Πολιτισμών» που πραγματοποιείται για 12η χρονιά στο Ελληνικό ακριτικό νησί του Αιγαίου Πελάγους συμμετείχαν διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής και της επιχειρηματικής σκηνής καθώς και εκπρόσωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Τσεχίας Miloš Zeman, ο οποίος κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να ενώσει τις προσπάθειες όλων των πολιτισμένων εθνών για την αντιμετώπιση του πραγματικού εχθρού, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διεθνή τρομοκρατία. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Zeman, που απευθύνθηκε στο ακροατήριο μιλώντας στα Ρωσικά, τόνισε πως: «Πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι απλά άχρηστες, αλλά προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα: Να αποτρέπουν τον διάλογο... Θα πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτισμένων εθνών ο διάλογος με βάση την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας στους τομείς της θρησκείας, της πολιτικής αλλά και της ενημέρωσης. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».
Η δήλωση του προέδρου της Τσεχίας έγινε από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε τις εργασίες του το διεθνές forum στη Ρόδο, αλλά η ομιλία του δημοσιεύθηκε μόλις σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ιδρυτή του forum και προέδρου του ΔΣ των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Vladimir Ivanovich Yakunin. Ο Yakunin σημείωσε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτό κάθε άλλο παρά επηρεάστηκε από τις δυτικές κυρώσεις καθώς είναι κατανοητό «σε ποιο σημείο μπορεί να κατρακυλήσει ο κόσμος, εάν δεν σταματήσει και δεν αρχίσουμε να συνομιλούμε ο ένας με τον άλλον», ενώ επεσήμανε πως η έξοδος από το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «δεν θα είναι σύντομη και θα απαιτηθεί ένας χρόνος για τη σταθεροποίηση των χρηματιστικών αγορών».

Στο χαιρετισμό του ο Yakunin, τόνισε ότι η 12η χρονιά διεξαγωγής του φόρουμ είναι μια χρονιά ιδιαίτερη και ότι το συνέδριο γίνεται παρά τις αναταράξεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. «Είναι σημαντικό που θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω στα γεγονότα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, με τα οποία υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα» σημείωσε.
«Ζούμε και σήμερα τον απεριόριστο καταναλωτισμό που προστατεύεται από τη χρήση των όπλων» πρόσθεσε ο Yakunin, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αντισταθούμε σε όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού και του εθνικισμού που συμβαίνουν γύρω μας.- Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και πρέπει να το κάνουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στη διάρκεια του φόρουμ, «όμως ήρθε ο καιρός για να περάσουμε στη δράση».

Το θέμα του Διεθνούς forum 2014 ήταν «Προλαμβάνοντας τον Παγκόσμιο Πόλεμο Μέσω Παγκόσμιας Αλληλεγγύης: 100 Χρόνια» και έληξε χτες. Η μικρή μερίδα του Ελληνικού τύπου που αναφέρεται στο forum δεν αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου, ούτε την αναφορά του Yakunin στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που μεταδόθηκαν μόνο από την "Russia Beyond the Headlines" και την Vzglyad. Γιατί ο Ελληνικός τύπος δεν θεώρησε σημαντικό αυτό το κομμάτι στην είδηση; Νομίζω πως είναι κατανοητό σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου