Απόδειξη καλής θέλησης

Τρανταχτό παράδειγμα καλής θέλησης και αρμονικής συνύπαρξης όμορων λαών αποτελεί η ιστορική συμφωνία των 5 της Κασπίας που αφορά στην υφαλοκρηπίδα, στην αλιεία, στη ναυσιπλοΐα και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Όπως αναμεταδίδουν το Interfax και η "Russia Beyond the Headlines", σε συμφωνία επέκτασης της παράκτιας ζώνης εκμετάλλευσης στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας κατέληξαν οι πρόεδροι των 5 χωρών -Ρωσία, Ιράν, Azerbaijan, Kazakhstan και Türkmenistan- στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στο Astrakhan σχετικά με την κοινή διαχείριση της Κασπίας και του νομικού καθεστώτος.
Οι πρόεδροι των 5 της Κασπίας διαπραγματεύθηκαν στην ουσία μια συμφωνία που ορίζει δύο ζώνες εκμετάλλευσης: Εθνική κυριαρχία στα 15 ναυτικά μίλια για κάθε χώρα και άλλα 10 ναυτικά μίλια (25 συνολικά) για το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των υδρόβιων βιολογικών πόρων, κατά βάση της αλιείας.

Με δήλωσή τους οι 5 ηγέτες συμφώνησαν σε περαιτέρω διαβουλεύσεις για την τελική υπογραφή συμφωνίας, ενώ επίσης τέθηκε θέμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, πέρα από τα εθνικά χωρικά ύδατα της κάθε χώρας, με την προϋπόθεση τήρησης των κυρίαρχων και των αποκλειστικών δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών καθώς και των κανόνων που διέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Όσον αφορά στους ορυκτούς πόρους της Κασπίας οι 5 ηγέτες επιβεβαίωσαν πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα προχωρήσει με βάση τις αναγνωρισμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την άσκηση του δικαιώματος κάθε χώρας για την χρήση του ορυκτού πλούτου και για περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πόρων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, που σημειώνει «πραγματική πρόοδο» διότι συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές της δραστηριότητας των παράκτιων κρατών στην Κασπία καθώς και το πλαίσιο για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας, της εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων της θάλασσας, και του καθεστώτος αλιείας και ναυσιπλοΐας και την αλιεία.
Στην πολιτική δήλωση των πέντε της Κασπίας επιβεβαιώνεται εξάλλου και μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ασφάλειας και της σταθερότητας, ότι «μόνο οι ένοπλες δυνάμεις των παράκτιων κρατών έχουν το δικαίωμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Κασπίας». «Το καθεστώς αυτό είχε καθιερωθεί ιστορικά και εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Putin.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε: «Υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των χωρών στα παράκτια της Κασπίας για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή και την επίβλεψη ώστε οι στρατιωτικές δυνάμεις ξένων χώρων να μην εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα».

Οι πέντε ηγέτες της Κασπίας υπέγραψαν επίσης συμφωνία σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών, ενώ συμφώνησαν στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δακτυλίου που θα ενώνει τις χώρες.

Η Κασπία Θάλασσα είναι από τις πλέον πλούσιες υδάτινες περιοχές τόσο σε χλωρίδα και πανίδα –με πάνω από 500 είδη θαλάσσιων φυτών και 854 είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου οξύρρυγχου της Κασπίας, που καλύπτει το 90% των ψαριών αυτών παγκοσμίως– όσο και σε αποθέματα υδρογονανθράκων στον βυθό τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια τόνους. Η Κασπία είναι στη δεύτερη θέση, μετά τον Περσικό Κόλπο, των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.