Ποιος παίζει με τις ανθρώπινες ζωές; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/09/2014

Ποιος παίζει με τις ανθρώπινες ζωές;

Η Ρωσία δεν έχει καμία όρεξη να συνεχίσει τον πόλεμο των κυρώσεων και την ανταλλαγή χτυπημάτων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Sergey Viktorovich Lavrov την Κυριακή (28/9) σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 5 της αγίας Πετρούπολης. Η συνέντευξη αυτή αποτυπώνει πλήρως την άβυσσο ωριμότητας και ευθύνης που χωρίζει την πολιτική της Ρωσίας από αυτή της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Σταχυολογώντας τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης του Ρώσου Υπουργού, ο ραδιοφωνικός σταθμός "Voice of Russia" μεταδίδει στον διαδικτυακό του τόπο:
«Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε έναν πόλεμο κυρώσεων και μια ανταλλαγή χτυπημάτων. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να κάνουμε κακό σε κάποιον, σε αντίθεση με τους εταίρους μας που λαμβάνουν κατασταλτικά μέτρα εναντίον μας [...]
Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin, θα σκεφτούμε για την προστασία των οικονομικών και των άλλων συμφερόντων μας [...]
Δεν νομίζω ότι [η κατάσταση] θα συνεχιστεί για καιρό, αλλά όλο αυτό θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα. Πρώτα απ' όλα είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να συνειδητοποιήσουν ότι τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν έχουν προοπτική [...]
Από την πλευρά μας, δεν υπάρχει έλλειψη καλής θέλησης».

Η Δύση άρχισε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 προφασιζόμενη τα γεγονότα στην Ουκρανία: Στην αρχή, μια πρόωρη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. οδήγησε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες (α) για το καθεστώς μετακίνησης (από και προς τη Ρωσία) χωρίς visa και (β) για μια νέα συμφωνία με τα βασικά σημεία σχετικά με τη συνεργασία Ρωσίας και Ε.Ε. Επιπλέον αυτών η Ε.Ε. επέβαλε στη Ρωσία κυρώσεις που ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: προσωπικές, εταιρικές και τομεακές.
Από την αρχή του Σεπτεμβρίου περίπου 420 Ρώσοι ιδιώτες και 143 επιχειρήσεις είχαν βρεθεί στους καταλόγους κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.
Οι τομεακές κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή για ένα έτος περιλαμβάνουν εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στη Ρωσία και την εισαγωγή των Ρωσικών όπλων και συναφών υλικών, την απαγόρευση της διανομής των προϊόντων διπλής χρήσης και τεχνολογιών στη Ρωσία, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για τη Ρωσική βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην επίσημη εφημερίδα της.
Νεότερες κυρώσεις μειώνουν την περίοδο του δανεισμού από 90 σε 30 ημέρες για τις κρατικές Ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB, VEB, Gazprombank και τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα. Παρόμοιες τομεακές κυρώσεις που είχαν προηγουμένως επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε αντίποινα η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση ενός έτους στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες εισαγωγής από τις χώρες που στράφηκαν με τις κυρώσεις τους εναντίον της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες του Ρώσου Προέδρου για την ειρήνη άνοιξαν πραγματικά το δρόμο για διάλογο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Ουκρανία.
«Ο Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin πρότεινε πρωτοβουλίες όσον αφορά στην παροχή βοήθειας προς τους Ουκρανούς για να διευθετήσουν τη στρατιωτική και την πολιτική κρίση τους, την κρίση του πολιτεύματός τους η οποία πρέπει επίσης να ξεπεραστεί (και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τους ίδιους τους Ουκρανούς) και σε σχέση με την αναζήτηση συμβιβασμών στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε μας, τους Ουκρανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση [...]
Τώρα, οι πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου έχουν πραγματικά ανοίξει το δρόμο για ένα διάλογο προς αυτές τις κατευθύνσεις. Ο διάλογος προχωρά και έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα όσον αφορά στην εκπλήρωση των εγγράφων Minsk [για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Ουκρανικών στρατευμάτων και των παραστρατιωτικών ομάδων αυτοάμυνας στη νοτιοανατολική Ουκρανία] [...]
Το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός εγκαταστάθηκε παρά τα προβλήματα, ενώ οι μηχανισμοί ελέγχου του παρουσιάστηκαν. Επίσης άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο [...]
Αν όλοι έδειχναν παρόμοια καλή θέληση θα είχε τερματιστεί αυτή η ανώμαλη περίοδος εδώ και πολύ καιρό [...]
Η απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία να αναβληθούν μέχρι το τέλος του 2015 τα μέρη της συμφωνίας σύνδεσης που δημιουργούν κινδύνους για τη Ρωσική οικονομία γενικά σημαίνει το ίδιο που [ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας] Viktor Yanukovych είχε ζητήσει [...]
Αυτός [ο Yanukovych] είπε: Θέλω να αναβάλω την υπογραφή, για να μου δώσει περισσότερο χρόνο να το σκεφτώ. [...]
Το ίδιο αποτέλεσμα [το οποίο μπορούσε να επιτευχθεί από το Νοέμβριο του 2013 όταν ο Yanukovych είχε πει ότι ζητάει την αναβολή της υπογραφής του εγγράφου] επιτεύχθηκε μετά από δέκα μήνες με ένα μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές. Σίγουρα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα θετικό επίτευγμα εκείνων που ξεκίνησαν όλα αυτά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Θυμίζω πως η άρνηση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Viktor Yanukovych να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. και Ουκρανίας στα τέλη του 2013, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και στην αρχή της λεγόμενης Ουκρανικής κρίσης.
Πιστεύω πως μέσα και από αυτή τη συνέντευξη φαίνεται καθαρά το ποιοι είναι οι χειρισμοί των αληθινών πολιτικών και ποιες είναι κινήσεις που κοστίζουν στην ανθρωπότητα από πολιτικούς-μαριονέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου