Η επιβολή του ηγέτη - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/08/2014

Η επιβολή του ηγέτη

Ο dr. Paul Craig Roberts σε ακόμα ένα άρθρο του με τίτλο "Θα συνειδητοποιήσει ο Putin ότι η Ρωσία κρατάει το παιχνίδι;" προσπαθεί να σκιαγραφήσει την σημερινή πραγματικότητα. Αυτό το άρθρο έχει το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: Την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον ηγέτη (Putin) και στον ικανότερο πολιτικό που διαθέτει σήμερα το Δυτικό πνεύμα (Roberts). Ο ηγέτης ξέρει ποιος είναι και δεν έχει ανάγκη επιβολής μέσω των ενεργειών του, σε αντίθεση με τους Δυτικά γαλουχημένους πολιτικούς που βασίζουν την επιρροή της πολιτικής τους, στην επιβολή. Ο Putin δείχνει και είναι, κατά τη γνώμη μου, ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού εξαντλώντας την υπομονή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Πιστεύω πως περιμένει το λάθος από τους αδύναμους αντιπάλους του. Δεν πιστεύω πως θα ξεκινήσει ο ίδιος πόλεμο, όχι γιατί έχει συνηθίσει σε καπιταλιστικό τρόπο ζωής, όπως ισχυρίζεται ο Roberts, αλλά γιατί είναι υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων, γεγονός που τον καθιστά παγκόσμιο ηγέτη και όχι απλά Πρόεδρο της Ρωσίας. Παραθέτω το άρθρο του Roberts σε μετάφρασή μου:

Περισσότερες αποδείξεις, για τις οποίες ελπίζω να γράψω εκτενέστερα, έχουν συσσωρευθεί στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει συναινέσει στη δρομολόγηση της Washington στον πόλεμο με τη Ρωσία, έναν πόλεμο που είναι πιθανό να είναι ο τελικός πόλεμος για την ανθρωπότητα. Με τη χαμηλών τόνων και μη απειλητική αντίδραση της Ρωσίας στην επιθετικότητα της Washington, δίνοντας έτσι στη Δύση το λάθος μήνυμα ότι η Ρωσία είναι αδύναμη και φοβισμένη, η Ρωσική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τη πορεία της Washington προς τον πόλεμο.
Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη αδυναμία των Ρώσων είναι ότι ο καπιταλισμός έχει ανυψώσει αρκετά τους Ρώσους σε ένα άνετο βιοτικό επίπεδο έτσι ώστε ο πόλεμος που η Washington τους φέρνει είναι τρομακτικός και θέλουν να τον αποφύγουν προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν όπως οι παρακμιακοί Δυτικοευρωπαίοι.
Το ίδιο συνέβη κάποτε και με τους σκληρούς Βάνδαλους στη Βόρεια Αφρική κατά τον 6ο αιώνα, όταν οι Βάνδαλοι εξοντώθηκαν από μια μικρή δύναμη από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Βάνδαλοι είχαν χάσει την ανδρεία που τους έκανε να κερδίσουν ένα πλούσιο μεγάλο κομμάτι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Ρωσία θα πρέπει να σώσει τον κόσμο από τον πόλεμο, αλλά για να γίνει αυτό -η αποφυγή του πολέμου- απαιτείται από τη Ρωσία να κάνει σαφές το κόστος στους Ευρωπαίους.
Αντιμέτωπος με οικονομικές κυρώσεις, κατ' ουσίαν παράνομες και πολεμικές ενέργειες, που εφαρμόστηκαν σε διάφορους Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις από την Washington, τις Ε.Ε.-μαριονέτες της Washington και από την Ελβετία, μια χώρα που έμαθε να φοβάται περισσότερο την Washington από ότι τη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin ζήτησε από τη Ρωσική κυβέρνηση να θεσπίσει αντίμετρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των χαριστικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας.
Αλλά, ο Putin λέει, η Ρωσία πρέπει να συγκρατηθεί: «Προφανώς θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά να μην βλάψουμε τους καταναλωτές».
Με άλλα λόγια, ο Putin θέλει να επιβάλει κυρώσεις που δεν είναι πραγματικά κυρώσεις, αλλά κάτι που μοιάζει με οφθαλμόν αντί οφθαλμού.
Το εκπληκτικό με το ότι η Ρωσία βρίσκεται σε άμυνα σχετικά με τις κυρώσεις είναι ότι η Ρωσία, και όχι η Washington ή η ανίκανη Ε.Ε., κρατά όλα τα χαρτιά. Ο Putin μπορεί να γκρεμίσει τις οικονομίες της Ευρώπης και να ρίξει όλη την Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό χάος απλά απενεργοποιώντας την παροχή ενέργειας.
Ο Putin δεν θα χρειαζόταν να απενεργοποιήσει την παροχή ενέργειας για πολύ καιρό πριν η Ευρώπη πει αντίο στην Washington και έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία. Όσο περισσότερο περιμένει ο Putin, τόσο περισσότερο καιρό έχει η Ευρώπη προκειμένου να προετοιμαστεί κατά του καλύτερου όπλου της Ρωσίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση που έχει ενορχηστρώσει η Washington.
Οι επιθετικές κινήσεις της Washington εναντίον της Ρωσίας δεν θα σταματήσουν έως ότου ο Putin συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος, και όχι η Washington, κρατάει τα χαρτιά και τα παίζει.
Ο κόσμος έχει βαρεθεί την Washington, τα συνεχή ψέματα της, τους συνεχείς πολέμους της, και τον εκφοβισμό της. Ο Putin καλά θα κάνει να περάσει μερικές ώρες με το Βελισάριο, το μεγάλο στρατηγό του Μεγάλου Ιουστινιανού.
«Όταν αντιμετωπίζω τους εχθρούς μου», είπε ο Βελισάριος, «συνηθίζω πιο πολύ να δίνω παρά να παίρνω συμβουλές αλλά κρατάω στο ένα χέρι την αναπόφευκτη καταστροφή, στο άλλο την ειρήνη και ελευθερία».
Αυτή ακριβώς είναι η θέση του Vladimir Putin σε σχέση με την Ευρώπη. Στο ένα χέρι κρατά την καταστροφή της Ευρώπης. Στο άλλο την ειρήνη και την ελευθερία στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.
Πρέπει να καλέσει τους παλιοηλίθιους Ευρωπαίους "ηγέτες" και να τους το πει.
Αν ο Putin δεν πατήσει πόδι σκληρά και αποφασιστικά και δεν κάνει σαφές στους Ευρωπαίους το πως έχουν τα πράγματα, η Washington θα επιτύχει την απόφασή της να οδηγήσει τον κόσμο σε πόλεμο και οι "εξαίρετοι και απαραίτητοι" Αμερικανοί θα πεθάνουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

Να θυμίσω ακόμα μια φορά πως ακόμα μία φορά πως οι επισημάνσεις είναι προσωπική μου επιλογή και όχι του Roberts.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου