Αμερικανικές προτάσεις για το Αιγαίο - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/07/2014

Αμερικανικές προτάσεις για το Αιγαίο

Ακριβώς πριν από 5 χρόνια, στις 17 Ιουλίου του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης Daniel V. Speckhard με απόρρητο μήνυμα του προς το Ν.Α.Τ.Ο. και τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, έκανε τις προτάσεις που παραθέτω παρακάτω για την "βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων" και οι οποίες διέρρευσαν στην δημοσιότητα μέσα από το δίκτυο των Wikileaks. Οι προτάσεις αυτές, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, είναι 100% εις βάρος της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Τούρκοι παραμένουν προκλητικοί και οι Έλληνες μετριοπαθείς και ηττοπαθείς λόγω της παντελούς έλλειψης Ελληνικής κυβέρνησης. Παραθέτω τις χαρακτηριστικότερες από τις προτάσεις του Speckhard:

[χ] Αναγνώριση από την Ελλάδα εκλεγμένων μουφτήδων στη Θράκη.
[χ] Να ρυθμιστεί από το Υ.ΕΘ.Α. το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα.
[χ] Οι παράνομες πτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο να μην χαρακτηρίζονται ως "απειλή για τη κυριαρχία", αλλά ως "ενόχληση".
[χ] Να μην χαρακτηρίζονται εχθρικά τα Τουρκικά μαχητικά.
[χ] Τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να μην πετάνε στις λεγόμενες "αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές", όπως υποστηρίζει η Τουρκία.
[χ] Συμφωνία για πτήσεις "άοπλων" αεροσκαφών.
[χ] Η Ελληνική κυβέρνηση να μην προβαίνει σε σκληρές κινήσεις-απαντήσεις στις Τουρκικές. προκλήσεις, όπως αυτή της ανάπτυξης της φρεγάτας ανοικτά από το Αγαθονήσι.
[χ] Η Ελλάδα να απέχει από τις ασκήσεις του Ν.Α.Τ.Ο. που γίνονται σε περιοχές που είναι αποστρατιωτικοποιημένες βάση συνθηκών ή σε "αμφισβητούμενα" νησιά.
[χ] Η Ελλάδα να αποφύγει οποιαδήποτε νομική ενέργεια εναντίον του Τούρκου πιλότου που προκάλεσε το θάνατο Έλληνα (σ.σ εννοεί τον Ηλιάκη).

Η πιο "βαριά" πρόταση για την Τουρκική πλευρά και υπέρ της Ελλάδος είναι η αναγνώριση πως υπήρχε θέμα αδικίας στη δομή διοίκησης του στρατηγειου της Λάρισας σε σχέση με αυτό της Σμύρνης.



Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε, αλλά και να αποκαλύψουμε!

1 σχόλιο:

  1. Τρελαντώνης18 Ιουλίου, 2014 07:09

    Αλλάζοντας τη λέξη αλλάζει η ουσία;

    "nuisance" rather than "threat to sovereignty."

    Το πως θα το πούμε έχει σημασία ; ή τι ΌΝΤΩΣ ΕΊΝΑΙ;

    Αυτό είναι τελικά η διπλωματία; παιχνίδι των λέξεων;
    Η διπλωματία της κακιάς ώρας τα λέει αυτά. Η πραγματική διπλωματία βλέπει πρώτα την αδικία!

    Να πιάσει το φταίχτη πρέπει πρώτα ο διπλωμάτης ! όχι αυτόν που δε φταίει!

    Εκεί είναι η μαγκιά της διπλωματίας να πείσει με ωραίο τρόπο -χωρίς να τον προκαλέσει- το φταίχτη ότι φταίει, ότι θα μπορούσε με άλλο τρόπο να πετύχει καλύτερα για τη χώρα του και ότι μια χώρα που αδικεί και προκαλεί μόνο κακά ξεμπερδέματα θα έχει..

    Εκεί σε θέλω κ. διπλωμάτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή